Klapa Friži predstavila svoj prvi album

Friži  su  u Dalmaciji ožiljci, tragovi, s godinama ih nakupi čovjek i na tijelu i u duši. Ali ima i lijepih friži, veselih, raspjevanih. Poput splitske klape Friži  koja je prije godinu dana izvela pjesmu 'Pjaca moga grada'  s Oliverom Dragojevićem. Nakon točno godinu dana klapa je predstavila i svoj prvi album nazvan baš po toj pjesmi.

U moru dalmatinskih klapa Friži je  pomalo neobična, a opet iskonska i posebna zbog njegovanja šansone i šlagera mediteranskog izričaja. Na promociji prvog albuma bila je i ekipa HRT-a.
         
Kakve to nevidljive niti vežu i povezuju odvjetnika, bivšeg košarkaša, obrtnika, profesionalnog glazbenika i umirovljenika. Samo neraskidive glazbene niti mogu ljude raznih struka i životnih putova povezati u suzvučje klape. I tko ih se jednom dotakne ostane u njima upleten, s frižima što ih godine nose. Friži 'na tilu i na duši', neke teške, a neke i drage, kao život i uspomene.

Klapa 'Friži' osnovana je prije pet godina. Sve su to odreda vrsni pjevači koji su godinama pjevali u raznim klapama. Klapu sačinjavaju Mladen Vujčić – prvi tenor, Mlađan Tudor – drugi tenor, Žarko Siriščević – prvi bariton, Dragutin Pezelj – drugi bariton i Vedran Piplović – bas.

Prvi album je i prvi autorski projekt Žarka Siriščevića. Pjesme su mediteransko šanjsonjerskog izričaja, naslonjene na vintage, na osamdesete kad su ljudi pjevali po Splitu. Moja osnovna autorska težnja bila je da prenesem taj stari zvuk koji je fenomenalno uobličio, producirao i aranžirao Joško Banov, ističe Žarko. Glazbeni producent je Tomislav Mrduljaš.

'Friži' pjevaju iz gušta i za gušte. Najdraže im je vježbati, pogađate u konobi, uz dobru spizu i još boljem društvu. Nastupali su na raznim festivalima, sami, ali i sa zvučnim estradnim imenima. I tako dogurali do petog rođendana i prvog albuma. Dvanaest pjesama s albuma pronašle  su put do srca poklonika glazbenog opusa klape Friži. Bit će ih još, koliko friži toliko i pjesama, za gušte i dušu. Za uspomene.