Carskim menijem Zadar proslavio laskavu titulu

Ovoga vikenda Zadar je svečano proslavio laskavu titulu europske destinacije godine. Sinoć je za zadarske turističke vodiče organizirana carska večera prema jelovniku koji je ponuđen caru Franji Josipu i njegovoj sviti za vrijeme posjeta Zadru davne 1875. godine.

Sa zadarskog Foruma u Studio 4 javio se Nenad Marćina, predsjednik Udruge turističkih vodiča koja je organizirala carsku večeru. Tijekom četverodnevnog posjeta Zadru 10. travnja 1875. godine u 11 sati jahta Miramar cara Franje Josipa uplovila je u Zadar. Car je prošetao centrom grada, a uzvraćeno mu je bogatim francuskim jelovnikom.

Na sinoćnjem meniju su bili kremasta juha od povrća s poširanim jajima, file brancina s bermet umakom i komadima goveđeg fileta na flamanski način. Potom roquefort sir u medu s orašastim plodovima te na koncu sladoled od vanilije punjen marelicom i preliven čokoladom.

Car Franjo Josip od svih je hrvatskih gradova najviše volio Zadar, pa je zauzvrat na Dugom Otoku napravljen najveći hrvatski svjetionik Punta Bianca, rekao je Marćina.