Kocelj: 'Uz virtuoznost traži se i karizma'

Hrvatska radiotelevizija i ove godine šalje svojega predstavnika na ugledno Eurovizijsko natjecanje mladih glazbenika koje će se održati od 28. kolovoza do 4. rujna u Koelnu. O tome je u Studiju 4 govorila rukovoditeljica Radne jedinice Glazba Hrvatske radiotelevizije Ivana Kocelj.

Natjecanje u organizaciji Europske unije radiotelevizija (EBU) utemeljeno je prije 32 godine i održava se svake dvije godine uvijek u drugome europskom kulturnom središtu. Riječ je o priredbi koja je zamišljena kao mjesto promidžbe mladih glazbenih nada do 19 godina, kao mjesto početka karijere izvanredno darovitih solista na svim glazbalima. Neka su od velikih imena koja danas čine sam vrh glazbene scene otkrivena upravo na tome natjecanju: Julian Rachlin, Julia Fischer, Natalie Clein itd., a od hrvatskih su glazbenika najveći uspjeh do sada postigli Monika Leskovar (koja je 1998. osvojila drugu nagradu) te Filip Merčep (koji se 2010. plasirao u završnicu).

Ovdje se ne natječe na jednom instrumentu, već se miješaju, čak je jednom bio i kandidat na usnoj harmonici - što je kandidat egzotičniji to je poželjnjije. Ocjenjuje se karizma mladog glazbenika, koja mora doći do pubilike i žirija. U šest i pol minuta trebaju pokazati sve – i tehnku koja mora biti braviozna, ali i medijsku karizmu, kaže Kocelj.

Ove  godine sudjeluje deset zemalja, a Beč je uveo da se finale natjecanja održava na otvorenoj pozornici. Tamo je bilo 40 tisuća ljudi, što je mladim glazbenicima jedisntveno iskustvo, poput velikih rock zvijezda. Medijski je potencijal ovoga projekta neusporediv sa svim drugim glazbenim natjecanjima zbog mladosti kandidata, činjenice da su uključena raznovrsna glazbala i da je trajanje skladbi prilagođeno televiziji.

Izbor hrvatskoga predstavnika održat će se u dva kruga - audicija uz klavir i završnica uz Simfonijski orkestar HRT-a pod ravnanjem Ivana Josipa Skendera. O pobjedniku će odlučiti stručni ocjenjivački sud kojim predsjedava maestro Vladimir Kranjčević. Završnicu će u izravnome prijenosu gledatelji moći pratiti 25. svibnja na našem Trećemu programu s početkom u 20 sati, a prenosit ćemo i atraktivan finale u Koelnu.