Provjerite jeste li ovisni o internetu?

O internetu se može postati ovisan, a ta se ovisnost može i treba liječiti, kao i svaka druga bolest. Kako se liječi ta ovisnost, koju su joj simptomi i uzroci doznala je ekipa emisije 'Dobro jutro, Hrvatska'.

Internet naš svagdašnji. Služi nam za sve – za posao, razonodu, ponekad nam čak zamijeni i prijatelje ili liječnike, jer 'dr. Google' zna sve odgovore. Koliko god ima prednosti, važno je znati da se o internetu može postati i ovisan. Svaku je ovisnost potrebno liječiti, ako je već ne možemo spriječiti. Trenutačno se u Klinici za psihijatriju Vrapče liječi dvoje pacijenata od ovisnosti o internetu. Obojica su studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva koji nisu htjeli pred kamere, tako da je ekipa Dobrog jutra otišla na njihov fakultet provjeriti što njihovi kolege misle o tom problemu. Meri, Jakov i Zlatko začudila je činjenica da se ovisnost o internetu liječi i misle da ju je bolje spriječiti. Za to predlažu bavljenje različitim aktivnostima, primjerice glazbom i povremenom 'apstinencijom od interneta'.

Svaka je ovisnost bijeg od stvarnosti. Ovisnici zanemaruju radne i socijalne obaveze te se jasno vidi njihovo propadanje. Neumjereno korištenje interneta ugrozit će i psihičko i fizičko zdravlje, kao i svaka druga ovisnost. Jedan od 12 zavoda u Klinici za psihijatriju Vrapče je i Zavod za liječenje ovisnosti. Doc. dr. sc. Ante Bagarić, spec. psihijatar, pročelnik je Zavoda. Kod nas se liječe i ovisnici o alkoholu, i drogama i kockanju i internetu, kaže i dodaje da se ovisnost o internetu teško liječi zato što su i psihijatri na početku rješavanja tog problema te je danas teško osigurati da netko nema pristup kompjuteru odnosno internetu. U Zavodu, smještenom u zgradi 'šestice' na vrhu brdašca, smještena su i dvojica pacijenata koji se liječe od ovisnosti o Internetu. Njihovo je stanje, ovisnost tako razvijena da ne mogu uopće biti doma, jer bi tamo opet posegli za svojim igricama pa su sada na odjelu. Oboje su u nekim strategijskim igricama koje se igraju i po 16 sati dnevno. Jedan je čak 10 godina igrao te igrice i dobar dio svog života je posvetio njima.

Studenti FER-a u društvu su dobro znani zbog svojih sposobnosti, ali su, kaže dr. Bagarić, i pod najvećim rizikom da postanu ovisnici o internetu. Imali smo više takvih studenata, kod nekih je terapija bila sjajna, pa danas mogu imati slobodan pristup internetu bez ovisnosti, a neki su nam napustili program i ne znamo što se s njima događa. Za današnje pacijente pun je optimizma i vjeruje da će postati završeni FER-ovci bez ovisničkih crta.

Psihijatri su postavili granice, ako na internetu provodimo 4 do 5 sati na dan, a da nam to nije posao, zadovoljavamo kriterij ovisnika. Osoba ovisna o internetu se osjeća frustrirano i ljuto, ako mu nema pristup. Ima prave apstinencijske simptome kao i druge ovisnosti, objašnjava dr. Bagarić. Ako se uhvatimo da nam je radno vrijeme do 16 ali ostajemo do 20 radi neke igrice, radi nekog programa, da smo na Facebooku 3 sata, da provjeravamo e-mail svakih 5 minuta, moramo sebi reći da imamo problem i trebamo početi s nekim razgovarati. U početku s prijateljima, članovima obitelji, a ako to i dalje traje, onda je dobro potražiti pomoć stručnjaka. Ovisnost o internetu u Vrapču se liječi raznim metodama, najčešće grupnom psihoterapijom.

Dr. Bagarić ističe da postoje određene predispozicije osoba koje postaju ovisne o internetu, a to su da su takve osobe osamljene, imaju rijetke socijalne kontakte, često imaju narušenu obiteljsku situaciju, 'grandiozni narcistični self' o svojim dostignućima. Takve ličnosti su nesigurne, s niskim samopoštovanjem, pa u doticaju s igricama ili internetskom komunikacijom mogu postati ovisnici.

Na kraju dr. Bagarić ističe da se kod nas treba razvijati 'kulturu pomoći', odnosno treba u društvu osvijestiti da tražiti pomoć nije znak slabosti, već upravo suprotno. Tražiti pomoć znači jačinu i snagu. I zato se, ako vam treba, ne bojte potražiti pomoć.