Rad u sudnici zamijenio izradom opanaka

Izreke Imaš obraz ko opanak, Kom opanci, kom obojci nekada su se često koristile. Danas sve manje, baš kao i opanci. Da ta tradicijska seoska obuća ne bi otišla u zaborav, brine se Krunoslav Paun, jedan mladi odvjetnik.

U slavonskom selu Donji Andrijevci opanci su još u modi. Glavni krivac za to je odvjetnik Krunoslav Paun koji je rad u sudnici zamijenio višesatnim sjedenjem za šivaćim strojem.

Dida je počeo 1952. Tada je položio majstorski, a opanke je baš radio od devedesetih. S obzirom da sam studirao pravo nisam se mislio time baviti, pogotovo ne isključivo time. Došlo je spontano. Najprije sam djevojci radio torbu, pa njezinim prijateljicama, onda sam djedu pomagao. Kad je umro preuzeo sam. Nisam htio da propadne jer posao dobro ide. I to se pokazalo pametnim, priča Krunoslav.

U osam godina Krunoslav je izradio nekoliko tisuća torbi i opanaka. Očito mu se, barem zasad, poznavanje zanata isplatilo više od diplome pravnog fakulteta.

Njegove opanke žele i izvan granica Lijepe naše. Krunoslav je do danas u inozemstvo izvezao stotine opanaka, na svu sreću ne planira za njima. Umjesto da miran život potraži u nekim modernijim i uspješnijim zemljama, odlučio je ostati na selu i očuvati hrvatsku tradiciju. Što o tome misliti, reći će nam izreka: Običaji od starine štit su jaki moje domovine.