Preminuo kazališni redatelj Tomaž Pandur

Tijekom probe predstave "Kralj Lear" Makedonskoga narodnog teatra od srčanog udara preminuo je istaknuti slovenski i europski redatelj Tomaž Pandur. Bio je izrazito nadaren redatelj čije se djelo temeljilo na adaptacijama dramskih klasika kojima je pristupao vrlo originalno.

Pandur je rođen 1963., a režiju je diplomirao 1988. na ljubljanskoj akademiji za kazalište i film nakon čega je djelovao kao direktor drame u rodnom Mariboru. Kasnije je ostvario značajnu karijeru u kazalištima u regiji i svijetu sa svojim kazalištem Pandur.Theaters. Posljednjih godina živio je u Madridu.

Pandur se hrvatskoj publici predstavio nizom uspješnih koprodukcijskih projekata. U Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Zagreb postavio je predstave Michelangelo (2013.), Medeja (2012.) i Rat i mir (2012.). U zagrebačkom je Gradskom dramskom kazalištu Gavelli 2008. postavio predstavu Kaligula. U suradnji s teatrom Ulysses 2006. režirao je Tesla Electric Company. 2013. godine u zagrebačkoj Kući za ljude i umjetnost Lauba održao je i izložbu slika Dječaci.

No širokoj je javnosti možda najpoznatiji kao redatelj iznimno uspješne Severinine turneje 2013. godine, kojom je obišla susjedne zemlje.