Svijet od papira

Svi smo mi na likovnom nešto rezuckali i lijepili od kolaža. Bila je to zabavna dječja igra. Akademska slikarica Anita Celić od kolaža gradi umjetnička djela.

Kolažem se bavi otkad je prije 5 godina dobila svežanj kolaž papira. Počela je isprobavati tu tehniku koja ju je posve zaokupila. Anita Celić, Cella završila je Akademiju likovnih umjetnosti, okušala se u slikarstvu, grafici i kiparstvu, no danas najčešće izrezuje, lijepi, slaže kockice iz kojih nastaju novi svjetovi. Uvijek je bilo ljudi koji se bave kolažem, ali ja mislim da je kod mene specifično što ne kolažiram iz novina, nego više matisseovski uzimam papir i crtam škarama. Svoje forme i svoje oblike, ističe Cella. S jedne strane ima tu neku slikarsku komponentu jer su papiri u boji, s druge strane možeš crtati, i s treće sam otkrila da ga mogu ubaciti u skulpturu. Tako da imam sve u jednome i sve je od papira.

Budući da joj je kiparstvo oduvijek bilo blisko, prirodno je nastala ideja da od kolaža napravi skulpture. A one su baš poput svih njezinih radova vezani uz prirodu i autoportret. Oduvijek sam imala te neke elemente flore i faune i prirode jer me to zaokuplja. Nikad nisam smatrala da se naš svijet bazira samo na čovjeku nego ga vidim kao veću sliku, a mi smo dio toga. Fasciniraju me ti oblici. U početku su njezini radovi bili jednostavniji. Ljuske papira slaže i gradi, slaže i gradi, sve dok nešto ne nastane. Nekad imam nekakvu ideju koja mi je već složena u glavi, nekad treba nešto skicirati, ali to su neke bazične skice, nikad ne ulazim dublje u to jer je to takav princip rada, pokušavam uravnotežiti taj podsvjesni i taj svjesni dio. Pokušavam ne isplanirati sve, jer to ne bi bilo ni zabavno.

Jedna priča može se ispričati na mnogo načina, zato je Cella uvijek isprobavala različite medije i alate. Ipak, dok ne otkrije neku novu ljubav, svoj svijet će i dalje graditi od papira.