Kako su Lokvarke uz zimska druženja sačuvale narodne rukotvorine

Prije točno deset godina Udruga 'Ljubitelji lokvarskih starina' iz Lokava u Gorskom kotaru obnovila je tradiciju zimskih druženja djevojaka i žena, čime je od zaborava sačuvan običaj izrade narodnih rukotvorina, ali i osmišljeno niz autohtonih suvenira.

Sve je prije jednoga desetljeća započelo radionicom izrade platnenih šlapa, da bi potom uslijedile zidne krpe kuharice, zatim ukrasni ručnici i zavjese, a uoči jedne od radionica obnovljen je čak i stari tkalački stan za izradu tepiha.

Predložak za osmišljavanje rukotvorina mora potjecati iz razdoblja prije 1940. godine, a već prvih godina rada stasala je ideja da se neke od tih uporabljivih predmeta od drva i platna pokuša prezentirati kao autohtone suvenire sa specifičnim narodnim nazivom.

Tako se u suvenirskoj zbirci već nalaze hekljarnik, olokvarnik, dočitnica, kruščica, hlapac, raštva… Lani je udruga lokaciju zimskih druženja u mjesnoj osnovnoj školi zamijenila starom učiteljskom zgradom, što je rezultiralo nešto slabijim odazivom djevojčica i malo lošijim uvjetima rada, ali i otvorilo mogućnost uređenja buduće zavičajne zbirke i suvenirnice u Lokvama.