Eurostudent: Hrvatski studenti najmanje zadovoljni uvjetima studiranja

Većina studenata u Hrvatskoj zahvaljujući novčanoj potpori roditelja može manje ili više bezbrižno završiti studij. No nije to lako za roditeljski džep. Zato se studenti okreću radu uz studij, no sve te finacijske brige itekako utječu na studij i studiranje. Hrvatski studenti su najmanje zadovoljni ukupnim uvjetima studiranja među kolegama iz trideset europskih zemalja, pa je potrebno poduzeti mjere koje će omogućiti svima iste prilike studiranja neovisno o socio-ekonomskom statusu i drugim posebnostima, rečeno je na predstavljanju istraživanja Eurostudent V u Zagrebu.

U vrijeme istraživanja u Hrvatskoj je bilo evidentirano 159.589 studenata, od kojih je 79 posto studiralo na sveučilištima, 15 posto na veleučilištima i 6 posto na visokim školama. Polovica od ukupnog broja studenata (51%) je imala status redovitih studenata koji ne plaćaju školarinu. Žene čine većinu studentskog tijela (56%). Većina studenata u Hrvatskoj upisuje studij prvi put s 18 godina (njih 51%), odnosno 19 godina (njih 36%). Ukupno 46% studenata dolazi iz obitelji gdje je barem jedan roditelj visokoobrazovan, a 51% iz obitelji gdje barem jedan roditelj ima završenu srednju školu. U Hrvatskoj polovina (50%) svih studenata živi s roditeljima. U studentskim domovima smješteno je svega 8% studenata. Tijekom semestra 44% studenata je obavljalo neki plaćeni stalni ili povremeni posao. Plaćene poslove tijekom studija najčešće obavljaju studenti stručnih studija te izvanredni studenti.  

Drugo po redu istraživanje Eurostudent u kojem sudjeluje Hrvatska provedeno je sredinom 2014. godine upitnikom kojemu su mogli pristupiti svi hrvatski studenti prvog i drugog stupnja, a koji je ispunilo 2.551 studenta.  Radi se o  nacionalnom istraživanju EUROSTUDENT čiji je nositelj Ministarstvo znanosti a Institut za razvoj obrazovanja je izradio izvješće. EUROSTUDENT je međunarodno istraživanje o socijalnim i ekonomskim uvjetima studentskog života koje se provodi u 30 zemalja Europskog prostora visokog obrazovanja. 

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska rezultate istraživanja predstavio je Ninoslav Šćukanec, jedan od autora i urednik izvješća Eurostudent:A kako to izgleda u praksi, pogledajte u videoprilogu. Ivana Štefelić donosi priču o dvoje studenata, studentici ekonomije Tei Biljak i apsolventu komunikologije Domagoju Puškariću, koji otkrivaju kako pune svoj budžet: