Obnovljeni Koloseum izgleda gotovo isto kao prije 2000 godina

Znameniti rimski Koloseum blista nakon trogodišnje obnove koju je financirala talijanska tvrtka luksuzne kožne robe, ali nisu svi sretni što je održavanje povijesnog zdanja povjereno privatniku u zamjenu za prava na komercijalno iskorištavanje.

Kada idući tjedan završi prva faza 25 milijuna eura vrijednog obnavljanja Koloseuma, možda i najpoznatijeg talijanskog spomenika, on će izgledati gotovo isto kao prije 2000 godina. Sedrena površina otvorene arene, gdje su se nekoć gladijatori borili s lavovima, potamnjela je od dugotrajne izloženosti onečišćenom zraku. 

Nakon trogodišnjeg čišćenja mlazovima vode i nježnim četkanjem, vapnencu je postupno vraćena njegova veličanstvena bjelina. Fasada je sada gotovo onakva kakva je bila u antici, kaže direktorica Koloseuma Rossela Rea ispred sjeverne, najbolje očuvane strane spomenika.

Vanjski radovi na čišćenju stoje 6,5 milijuna eura i bit će završeni 22. travnja, dan prije nego što Rim slavi 2769. godišnjicu osnutka. Čišćenje je otkrilo i neke nove detalje, poput brojeva koji su označavali tribine i znakove popravaka iz trećeg stoljeća nakon požara.

Amfiteatar izgrađen između 70. i 80. godine rimski su carevi koristili kao mjesto javnih pogubljenja i krvavih sportova, poput borbi gladijatora i divljih životinja pred 50.000 ljudi. S padom Rimskog Carstva palo je i zanimanje za Koloseum, a u šestom je stoljeću južni dio djelomično razrušen nakon potresa. To mu daje današnji izgled nedovršene arene.

Koloseum je zajedno s rimskim forumom najpopularnije turističko odredište u Italiji. Godišnje privlači 6,5 milijuna posjetitelja i nosi 50 milijuna eura prihoda od ulaznica. U idućim će fazama obnove restauratori raditi na podzemnim prolazima i unutarnjim hodnicima.