Učenici pet hrvatskih škola 'isprintali' robotizirana vozila - rovere

Projekt '3D tvornica budućnosti' čiji je nositelj bila Tehnička škola u Sisku, uspješno je završen nakon godinu dana kad su učenici s mentorima izradili pet robotiziranih vozila.

Projekt je s dva milijuna kuna financirao Europski socijalni fond, a uz sisačku tehničku školu, u projektu su, kao partneri, sudjelovali Tehnička škola Kutina, Elektrotehnička i prometna škola iz Osijeka, Strukovna škola Vice Vlatkovića iz Zadra te Srednja strukovna škola Velika Gorica.

Na završnoj konferenciji za novinare u Sisku izvijestili su kako su tijekom godine dana organizirane tri edukacije za 22 nastavnika u Topuskom, Trogiru i Splitu, provedeno je studijsko putovanje u Pariz za 26 osoba uključenih u projekt, a u okviru Ljetne škole 3D tehnologije na Korčuli, 30 je učenika steklo nova znanja iz područja te tehnologije. U projektu je ukupno sudjelovalo 300 učenika te 40 nastavnika i stručnih suradnika.

U svih pet škola učenici su, vođeni svojim mentorima, pomoću 3D printera, izradili pet robotiziranih vozila - rovera, koji su projektirani po uzoru na svemirski program. Roveri su opremljeni računalima koja izvršavaju zadane radnje, a svaki se rover razlikuje po svojoj namjeni i dizajnu. Prema projektnom zadatku, 30 posto dijelova robotskih vozila moralo je biti izrađeno 3D printerom.

U prvoj fazi roveri su izrađeni u osnovnoj verziji, što znači da još nemaju najviši stupanj robotizacije. U narednih sedam godina imamo obavezu da ih usavršavamo i postepeno podižemo stupanj robotizacije. Svi su roveri u osnovnoj funkciji, što znači da je projekt uspješno proveden. Vjerujem da će nastavak rada na njima biti izazov novim generacijama učenika, rekao je voditelj projekta Stevče Arsovski.