Slavni Jazz festival u Montreuxu slavi 50. godišnjicu postojanja

Jazz festival u Montreuxu ovog ljeta slavi 50. godišnjicu postojanja s koncertnom postavom koju, među ostalima, čine Van Morrison, Herbie Hancock, Neil Young i Deep Purple, ali i brojnim mladim glazbenicima koji se tek navikavaju na svjetla pozornice.

Na slavnom festivalu, koji njegov bivši direktor Quincy Jones naziva 'Rolls-Royceom festivala' nastupit će i Marcus Miller, Patti Smith, Lana Del Rey, Jamie Cullum i Santana. Ovogodišnje jubilarno izdanje počinje 30. lipnja i trajat će 16 dana. Rijetkost je da glazbeni festival napuni pedeset, rekao je sadašnji direktor Mathieu Jaton. Ove godine okupljamo ljude koji su bliski samoj srži ovog festivala, dodao je.

Prvu večer nastupaju dvojica legendarnih džezera, rekao je Jaton. Američki saksofonist Charles Lloyd, koji je bio 'headliner' prvog izdanja 1967., otvara festival sa svojim novim kvartetom, a slijedi ga Jamajčanin Monty Alexander. Quincy Jones, koji je u šestom desetljeću karijere kao izvođač, skladatelj i producent nastupa 8. srpnja. Kao svog posebnog gosta pozvao je Micka Hucknalla iz Simply Reda.

Jaton je rekao da će pokušati i 'kreirati nove priče' i spojiti neke umjetnike na istoj pozornici. Tako će 6. srpnja zajedno svirati Patti Smith i PJ Harvey, a 4. srpnja, na američki Dan nezavisnosti, ZZ Top i Buddy Guy. Najočekivaniji spoj bit će završne večeri. Deep Purple snimili su 'Smoke on the Water' gledajući kako gori kockarnica u Montreuxu za vrijeme nastupa Franka Zappe i zato ćemo zatvoriti festival nastupom Zappina sina s Deep Purpleom, rekao je Jaton.