Sportski ambasadori u borbi protiv dopinga

Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA) sudionik je prePLAY  projekta, projekta Erasmus Plus čiji je glavni nositelj i koordinator Slovenska antidopinška agencija (SLOADA).

Predviđeno je da projekt pod nazivom 'Doping prevention through peer learning among youth' (Međuvršnjačko učenje o antidopingu) – prePLAY traje od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2016. Projekt je osmišljen za provođenje raznih oblika edukacijskih aktivnosti na području antidopinga putem mladih sportskih ambasadora, odnosno mladi sportaši u dobi od 18 do 22 godine koji prenose poruku o štetnosti dopinga. Tko su ambasadori, kako su to postali, na koji način prenose poruku doznala je ekipa emisije 'Dobro jutro, Hrvatska'.

Trud, znoj, odricanje… put do sportskih uspjeha i medalja sve je samo ne lak. Neki će sportaši u želji za što boljim rezultatima posegnuti za nedopuštenim sredstvima – dopingom. No sportaši koje ćete u ovoj priči upoznati – sigurno nisu ti. Štoviše, oni će se protiv toga boriti.

Petra Jurić, antidopinška ambasadorica, studentica je 2. godine Kineziološkog fakulteta, a aktivno je trenirala umjetničko klizanje. Petru je za ambasadoricu postavio Hrvatski zavod za toksikologiju i antidoping (HZTA) da bi anti-doping poruku proširila i na mlađe dobne skupine. PrePlay program je u kojem sudjeluje pet zemalja – Hrvatska, Slovenija, Latvija, Estonija i Malta. Kroz program nastojimo djeci i mladima proširiti znanja o štetnim učincima dopinga te im želimo dati na znanje da korištenje dopinga nije prihvatljiva opcija.

Projekt je počeo u siječnju prošle i trajat će do kraja ove godine. Antidopinški ambasadori su studenti, većinom s Kineziološkog fakulteta, no ima i onih koji dolaze s Arhitekture, Političkih znanosti, Filozofskog fakulteta. Sveukupno ih je dvadeset dvoje. I svi imaju važnu ulogu, stoga i jesu morali proći nacionalnu i međunarodnu edukaciju. Svi smo se prijavili na oglas koji je HTZA objavio početkom prošle godine i u prvom krugu je nas 10 bilo odabrano i bili smo poslani u Portorož na edukaciju s antidopinškim ambasadorima iz Slovenije, Malte, Latvije i Estonije. U listopadu smo, nakon novog kruga regrutacije, novoizabranim ambasadorima održali edukaciju, otkriva Luka Pleša, jedan od ambasadora. 

Dokle god traje projekt, ambasadori će bit aktivni na terenu. Na natjecanjima imaju edukativne štandove na kojima natjecatelje testiraju kvizom koji je osmislila WADA (Svjetska antidopinška agencija) kojim se zapravo, kaže Luka, najbolje promiče poruka o antidopingu. Uz to drže i predavanja u sportskim klubovima, savezima te osnovnim i srednjim školama. Razvoj dopinških sredstava je uvijek malo ispred kontrolnih sredstava za doping. Da se danas se analizira krv sportaša koji su u 80-im godinama postizali vrhunske rezultate testovi bi pokazali drugo nego tada. I ima takvih primjera, o tome se govori, ali njihove medalje sada su medalje koje su pripadale onom vremenu i onim uvjetima i onim kontrolnim testovima. Je li je moguće uopće sport izolirati od dopinga ne znamo, ali vrijeme amaterizma u nekim vrstama sportova je očito završeno, ističe Vesna Babić, profesorica atletike na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu.

Budući da u prePlay kampanji mladi educiraju mlade izravno, oči u oči, velika je mogućnost da će svijest o moralnoj neprikladnosti korištenja dopinga naići na plodno tlo. To znači da bismo u budućnosti mogli više razgovarati o sportskim uspjesima, a manje o pozitivnim testovima na doping. A to uostalom i jest sport - u zdravom tijelu, zdrav duh.