'Violoncello napoletano' u HGZ-u

Hrvatski barokni ansambl večeras u 20 sati u Hrvatskom glazbenom zavodu u Zagrebu održava koncert  'Violoncello napoletano'. Ekipa Dobrog jutra predstavlja ansambl.

Iako su mladi, sviraju samo glazbu baroka, i to isključivo na instrumentima iz toga doba. Hrvatski barokni ansambl (HRBA) postoji već 15 godina. Drukčiji izgled, drukčiji zvuk. Oboa i flauta u svome izvornom izdanju, baš kako su izgledale u doba baroka. Takvi instrumenti sviraju se u Hrvatskom baroknom ansamblu čiji su članovi i oboist Stjepan Nodilo i flautistica Ana Benić. Oboje baš vole svirati na instrumentima iz doba baroka jer to su instrumenti koje su skladatelji imali na umu stvarajući tada svoju glazbu.

Svaki član ovog ansambla mogao bi ispričati svoju priču o ljubavi prema baroknim instrumentima i glazbi. Pokušavamo biti izvorni sa zvukom, povijesno obaviješteni i jako se trudimo biti zanimljivi, različiti i drugačiji,  ističe Laura Vadjon, voditeljica i violinistica Hrvatskog baroknog ansambla. Stari dobri instrumenti i zvuk baš kao nekad tako je njihova odlika. U Europi se zadnjih 50-ak godina sve više prakticira izvođenje glazbe isključivo na autentičnim instrumentima (novo napravljenim) sa što izvornijim zapisom i načinom izvođenja.
I HRBA prati te trendove. Prošle je godine ansambl imao slavljeničku, 15. sezonu, a ove godine nastavljaju s nekoliko vrlo ambicioznih koncerata na kojima ugošćuju goste iz inozemstva. Redom eksperte izvornog načina bavljenja baroknom glazbom. Mislim da smo jedan od rijetkih hrvatskih ansambala koji kao goste i gostujuće umjetnike imamo apsolutni vrh europske izvedbe danas, ističe flautistica Benić.

Osim koncerata u sezoni, gostujući su ansambl u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u predstavi 'Građanin plemić'. Tijekom predstave nose sjajne kostime, velike perike pa izgledaju kao da su upravo došli s dvora kralja Luja XIV. No, na koncertima obično ne sviraju u tim kostimima jer, kaže voditeljica ansambla Vadjon, u njima je jako vruće. S obzirom na gotovo uvijek pune dvorane i predanost izvedbi na  redovitim koncertima dovoljno je užarena atmosfera. Posvećujemo se svakoj frazi, svakoj dinamici, boji. Ovi instrumenti to i dozvoljavaju, da se puno više igramo, puno više stvaramo i da je svako čovjek koji svira u ansamblu važan, dodaje voditeljica Vadjon.

Baš kao što im je i svaki čovjek koji sjedi u publici na njihovim koncertima važan. Uživanje u baroknoj glazbi tada postaje obostrano, a taj autentični zvuk odvodi sve u neka davna vremena glazbene raskoši zvane – barok.