Nakit od koralja stoljetna tradicija obitelji Miše

Kad je cijela obitelj uključena u izradu nakita jasno vam je da je riječ o posebnoj priči. Obitelj Miše iz Trogira dušom i tijelom posvećena je nakitu od koralja.

U srcu više od dvije tisuće godina starog grada Trogira skoro 2 stoljeća obitelj Miše izrađuje nakit. Šukundida Duje u drugoj polovici 19. stoljeća počeo se baviti zlatarstvom, otkriva Marin Miše. Njegovih ruku djelo je, koliko zna Marin i tabernakul bačke katedrale. Dujin sin Marin, pa Marinov sin Aleksandar, pa njegov sin Gordan i stigli smo do današnjeg Marina. Svi oni vrijedno su radili nakit u Marinovoj radionici. U to doba izrađivali su se starinski broševi, naušnice, prstenja, Tada se to bili bogati komadi nakita. Nakit od koralja se kod nas upotrebljava već od 17. stoljeća, pa ga je tako moja obitelj počela koristiti u 19. stoljeću. Koralj je tada bio jedini dragulj koji smo imali jer komunikacija s ostatkom svijeta nije bila ko danas, nije bilo dragulja, safira, rubina i ostalog dragog kamenja.

Gledajući djeda i oca Marin je zavolio izradu nakita te ga uz njih počeo i samostalno izrađivati. No nije samo Marin naslijedio ljubav prema nakitu već je to preneseno i na njegove dvije sestre Marinu Coce i Vesnu Rožić. Krajem 90-ih Marin kao nositelj obiteljskog posla, nije se više zadovoljavao dosadašnjim materijalima i načinima izrade nakita te je krenuo na put po svijetu u potrazi za novim dragim kamenjem. Otkrio sam neke nove materijale. To mi je otvorilo neke nove putove, najprije prema Indiji, potom Južnoj Americi i Aziji. Tamo sam obilazio rudnike, nalazio svakakve nove materijale od dragog i poludragog kamenja i to sam onda ukomponirao s našim tradicionalnim nakitom. Dakle nešto moderno i nešto tradicionalno.

I dok Marin uživa u izradi nakita u obliku skulptura koji izrađuje od dragog kamenja u kombinaciji sa koraljem njegove sestre izrađuju nešto sasvim drugačije. Sav nakit koji mi proizvodimo je nanizan, proizvodimo narukvice, ogrlice, naušnice. Od kamenja poludragog, dragog, koralja, nekad koristimo i plemenite kovine s tim. U svakom slučaju uvijek je sve nanizano, objašnjava Vesna.


Zajedničkim snagama ova je obitelj nedavno dizajnirala kolekciju Terra maris i kao jedini zlatari iz hrvatske sudjelovala na jednom od najvećih sajmova nakita u SAD-u. Tamo su bili impresionirani dizajnom, ali i kvalitetom jadranskoga koralja, hvali se Marin. Ovakva reakcija ni malo ne čudi znajući da je jadranski koralj jedan od najkvalitetnijih koralja na svijetu. Nažalost  gotovo je nestao iz plićih područja te se jako teško nalazi i vadi.

Uz postojeći nakit, Marin je  od nedavno, na inicijativu svoje supruge, počeo izrađivati i nakit od veprovih kljova. A sve se čini da će uskoro i njegova djeca krenuti očevim stopama.