Pčelinji otrov kao lijek

Ljekovita svojstva pčelinjeg otrova ljudima su poznata od pamtivijeka. Prve zapise o njegovoj primjeni ostavio je Hipokrat, no, smatra se da su ga Egipćani u terapeutske svrhe koristili još prije 5000 godina.

U brojnim istraživanjima provedenima u svijetu, osobito u Rusiji, zanimljivo opaženo je kako su pčelari općenito dobrog zdravlja i dugovječniji od ostatka populacije. Također, opaženo je da znatno rjeđe obolijevaju od tumora i drugih autoimunih bolesti. Ta činjenica ponajviše se pripisuje utjecaju pčelinjeg otrova, budući da tijekom rada s pčelama povremeno trpe njihove ubode.

Pčelinji otrov posjeduje protuupalna, protugljivična, antibakterijska i antipiretska svojstva. U pučkoj medicini odavno je poznat kao djelotvorno sredstvo protiv reume, a s vremenom je opaženo da učinkovito uklanja bol. Također, dobro djeluje na povećanje apetita, nesanicu, migrenu, energiju i imunitet. Općenito je odlična preventiva protiv zaraznih bolesti.

Reporter emisije Hrvatska uživoMladen Stubljar, otišao je provjeriti skupljaju li pčelari i danas apitoksin, otrov koji u nekim kulturama s razlogom nazivaju i pčelinji dar: