'Priče iz davnine' na DVD-u priglađene djeci oštećenog sluha

Danas se u Muzeju za suvremenu umjetnost (MSU) u Zagrebu predstavlja interaktivni DVD prilagođen djeci oštećenog sluha 'U stihu i rimi o davnoj davnini' - prepjevi 'Prica iz davnine' Ivane Brlić Mažuranić, autorice Ljiljane Ivković.

DVD sadrži, uz Pogledaj priču, Složi sliku, Pronađi ključ, Mali tumač  i 'Pjesmu o Ivani' koju izvodi dječji zbor Klinci Ogulinci. Sadrži i stručna mišljenja o prepjevima i ilustracijama koje je ilustrirala Branka Lovrović, koja je kao i autorica također odgajateljica. DVD bi trebao upotpuniti dugogodišnju prazninu u prilagodbi sadržaja za potrebe djece oštećena sluha. Na predstavljanju sudjeluju i djeca Centra za odgoj i obrazovanje 'Slava Raškaj', djeca iz Dječjeg vrtića Zapruđe (Tratinčice i Visibabe) te učenici OŠ Zapruđe.

Ljiljana Ivković odgajateljica je u DV 'Zapruđe'. U želji da se Ivanine priče pričaju djeci već od predškolske dobi prepjevala je u stihu šest priča i prilagodila ih predškolskom djetetu u knjizi 'U stihu i rimi o davnoj davnini' - prepjevi 'Prica iz davnine' Ivane Brlić Mažuranić. Knjiga je izdana 2004., a 2006. izlazi njeno izdanje na Braillovom pismu. 2007. snimljen je i CD s prepjevima u suradnji s Kazalištem slijepih 'Novi život'. Autoričina želja je da priče kroz prepjeve budu jednako dostupne svoj djeci. Sada je snimljen  istoimeni interaktivni DVD za djecu s oštećenim sluhom koja će ih moći s razumijevanjem čitati. Ali kako bi i čujuća djeca mogla kroz priče usvajati Hrvatski znakovni jezik. Autorica je i dobitnica Nagrade za promicanje prava djeteta 2012. godine.

Prije programa predstavljanja za emisiju Dobro jutro, Hrvatska o DVD-u su govorile autorica Ljiljana Ivković i Mirjana Juriša, izvršna direktorica Saveza gluhih i nagluhih grada Zagreba.