U Ljubljani ispekli baklavu za Guinnessa, tešku 310 kilograma

Bošnjačko žensko udruženje ZemZem iz Ljubljane napravilo je najveću i najtežu baklavu na svijetu za koju vjeruju da će ući i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Komade baklave teške 310 kilograma i duge 18.75 metara građanima su dijelili glumac Enis Bešlagić i gradonačelnik Zoran Janković, a dobrovoljni prihodi od akcije u sklopu tradicionalnog festivala bosanske hrane namijenit će se gradnji ljubljanske džamije. Na festivalu je podijeljeno i više stotina litara kave kuhane u golemoj džezvi koja je prije nekoliko godina također ušla u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća na svijetu.

Prava baklava treba upiti agdu, slatku vodu, a za to je potrebno vrijeme. Kad moja mama peče baklavu, to radi cijeli dan, a jede se tek sutradan, kad upije svu vodu i kad postane sočna, kazala je Amina Agić iz udruge ZemZem. Organizatori vjeruju da će Guinnessov odbor priznati novi rekord iako priznaju da Guinness propisuje da slastice moraju biti napravljene u jednom komadu, a ne od više njih koji se onda povežu u jedan golemi kolač, kako je nastala njihova golma baklava.

Orijentalna slastica od oraha i meda koja je u bosansku kuhinju ušla u vrijeme osmanske vladavine vrlo je popularna na cijelom području zapadne i srednje Azije, pa čak i u Kini, gdje je u pokrajini Xinjiang stoljećima prisutna u kuhinji ujgurske manjine.