U potrazi za zlatnim smrčkom

Kratak dogovor, pa u potragu za lovinom - zlatnim smrčkom. U akciji su protekog vikenda bili četiristotinjak gljivara iz svih krajeva Hrvatske i pet društava iz Slovenije.
 

Lijepo je vrijeme i dravskim su se šumama i šumarcima, naoružani košarama i štapovima, začas razmiljeli. A neke je poslužila sreća već na prvom koraku. Prvi puta sam vidjela uživo smrčka i oduševljena sam, ali i kao svaku drugu gljivu koju prvo nađemo u šumi ostavimo ju za sjeme, pohvalila se Amanda Bašić iz zagrebačkog Gljivarskog društva 'Kamilo Blagajić'

Prve proljetne gljive neobična izgleda su ubrane, lijepa lovina. Ogrebotine i smrčak idu ruku pod ruku. Smrčcima odgovara poplavno područje, ali i ne rastu baš na bilom kojem mjestu. Pretežno pod topolom, pod vrbom i pod brijestom, u hrastovoj i gacijevoj šumi smrčka sigurno nećete naći, objašnjava Josip Ceilinger iz čakovečkog Gljivarskog društva 'Smrčak'. 

Upozorenje: sirovi smrčak otrovna je gljiva, ali kad se termički obradi vrhunska je delicija.

Ide na rižoto, ide na tjesteninu, pečeni sam uz biftek i tako dalje  - na sto načina, kaže Josip Šimić - Marin, Gljivarsko društvo 'Boletus', Bujština. U Gljivarskom društvu 'Smrčak' – domaćinu 'Smrčkijade', ne kriju zadovoljstvo sezonom. I na kraju potrage - lovostaj, pa pred suce. Vagalo se, brojilo, mjerilo, ocjenjivalo. Našlo se u košarama tridesetak kilograma. Najbolji su bili domaćini. Ekipa Stjepana Ceilingera ubrala je 1650 grama, a zlatna je lovina smrčak Josipa Fegeša. Težak je lijepih 255 grama.

Imate li volje i ne smetaju vam ogrebotine, uputite se u potragu za smrčkom. Uz rehabilitaciju duha i tijela veselit će vas ulov, ma kakav bio.