Pametnim telefonom do pametnog psa

U Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva provode se programi koji omogućavaju start up-ovima edukaciju, praćenje napretka i mentoriranje. Ekipa Dobrog jutra upoznala je trojicu mladića koji upravo prolaze jedan takav program i rade na svom proizvodu - aplikaciji za trening pasa.

Umjesto traganja za točnom definicijom pojma 'start up', ekipa Dobrog jutra posjetila je tri mladića koja su svoju ideju realizirali i pokušavaju je plasirati na tržištu. Dva studenta informatike i jedan ekonomije ljubitelji su pasa. Zato je i njihova aplikacija namijenjena edukaciji tih četveronožnih ljubimaca. Zar ne bi bilo super da moj pas može imati razine?I to kroz nekakvu statistiku, opisuje ideju vodilju Tomislav Fistrić. Vjeran Fistrić radio je aplikaciju za fitness pa je uočio nelogičnost da ne postoji niti jedna aplikacija za trening pasa. Odlučio je krenuti u izradu aplikacije za trening kućnih ljubimaca. Oboje priznaju: treniramo svog psa na taj način, mislimo da je najbolje isprobati prvo na sebi i tek onda ako smo mi zadovoljni predstaviti aplikaciju korisnicima.

Treniranje pasa klikerom, napravom koja pomoću zvuka psu olakšava učenje, već je dobro poznata metoda. Ali dečki su kliker modernizirali i povezali ga s pametnim telefonom koji bilježi napredak, vodi statistiku treninga i postavlja nove zadatke vlasniku i psu. Najzabavnije mi je to što sam spojio dvije stvari koje volim, volim hardver, volim programirati i volim životinje, pronašao sam se ovdje i volio bih to raditi cijeli život, ne smatram to kao posao jer kao što se kaže, ako voliš to što radiš, to ti nije posao, iskreno kaže treći član ekipe Tomislav Brlek.

Da bi se od početne ideje došlo do finalnog proizvoda potrebno je uložiti mnogo vremena i truda, a sve je lakše kada ideju netko prepozna. Tako dečki danas imaju prilike učiti od mentora, a dobili su i prostor za rad. Krenuli su samoinicijativno, s malim sredstvima jer za početak su bitni, kako kažu, ideja, elan i vlastita energija. Ipak, za više od toga trebao im je dodatni poticaj koji su dobili Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva. Sretni smo i trebamo biti zahvalni jer postoje neke infrastrukture koje mogu pomoći mladima.

Mladi kreativci sve češće se odvažuju na realizaciju vlastitih ideja koje im ponekad donesu i poslovan uspjeh. Konkurencija jest jaka, ali važno je da zanimljive ideje ne ostanu samo u snovima, već treba biti hrabar i usuditi ih se realizirati.