Pasji život Rujane Jeger: Psi se brzo prilagode životu bez vida

U emisiji Život je lijep emitira se rubrika Rujane Jeger Pasji život posvećena omiljenim četveronožnim ljubimcima i radosti života s njima.

Jeste li se ikada pitali kako izgleda život psa koji ne vidi na jedno oko? Ili čak na oba? S nekim očnim problemima, sljepoćom ili gubitkom vida na jednom oku kod psa Rujana ima nešto iskustva - susjedov pas s kojim njezin čopor dijeli svakodnevne šetnje je ozlijeđen još kao štene, prije nego što je udomljen, tako da ne vidi na lijevo oko. Međutim, otprilike 6-8 mjeseci nakon ozljede počeo je bez problema loviti predmete u letu - kao što ćete vidjeti u prilogu. Još da mu se na tom oku nije razvio glaukom - o kojem smo razgovarali s prof.dr.sc.Borisom Pirkićem, neurokirurgom/kirurgom oftalmologom s odjela za Kirurgiju, ortopediju i oftalmologiju Veterinarskog fakulteta u Zagrebu - nikada nitko ne bi skužio da s njegovim očima nešto nije u redu.

Također ćete upoznati i slijepog kraljevskog pudla Olafa i njegovu vlasnicu dr. Jasenku Grujić Koračin koja će nam reći kako je otkrila da Olaf više ne vidi te kako se prilagodio životu bez vida. Kako se kod njega vid polako gubio druga su čula preuzimala funkciju - dr. Pirkić objašnjava kako su kod psa ključni sluh i njuh, a određenu ulogu imaju i brkovi.

Dr. Pirkić također poručuje kako kod ozljeda oka treba dosta brzo reagirati - po mogućnosti u roku od 30 sati! Na Veterinarskom fakultetu u Zagrebu postoji kirurgija oka, tako da su našim ljubimcima dostupne sve usluge kao i nama.