Odlazak u dom, stambenu zajednicu ili samostalni život - kako proživjeti zlatnu dob?

Ulazak u zlatnu treću dob donosi velike životne promjene. Jedna od najvažnijih, a mnogima i najtežih je odlazak u dom za umirovljenike.

U razvijenim zemljama Europske unije odlazak u dom za starije osobe uobičajen je i prihvatljiv. Domovi su kategorizirani prema tome koliko su korisnici sposobni brinuti se o sebi, a cijene usluga ovise o stupnju brige o starijoj osobi. Tako se u Njemačkoj cijene kreću od 2500 eura mjesečno na više. Korisnik je dužan podmirivati trošak smještaja svojim prihodima i imovinom, a ako to ne može, država kroz socijalnu skrb pomaže podmiriti troškove smještaja.

Odlazak u umirovljenički dom kod nas još uvijek ima negativne konotacije, smatra se - kad si otišao u dom, gotovo je. Zašto je to tako te kako se prilagoditi na odlazak i život u emisiji Dobro jutro, Hrvatska govorili su Ines Vrban, upraviteljica Zaklade Zajednički put, Dijana Lekić,  ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Atilio Gamboc, Umag i prof. dr. sc. Vlado Jukić, ravnatelj Klinike za psihijatriju Vrapče, Zagreb:

Nijedna prilagodba novim uvjetima, posebno kad je riječ o promjeni životne okoline nije laka. Upravo s tim se problemom suočava sve veći broj osoba starije životne dobi koji se zbog različitih razloga odlučuju na život u domovima. Novinar emisije Dobro jutro, Hrvatska posjetio je četiri zagrebačka doma i istražio kako izgleda život i svakodnevnica u njima te što sve pružaju svojim štićenicima:

Osim u domovima, pojavljuju se novi oblici stambenog zbrinjavanja starijih osoba - stambene zajednice, odnosno stambeni prostor namijenjen starijima od 65 godina, koji su samostalni.

Jedna takva postoji u Zagrebu, tik do Jaruna. Zajednica stambenih jedinica zaklade Zajednički put ima u jednoj zgradi četiri potpuno opremljena stana. Veći su od oko 50 kvadrata, a manji 40. Svi imaju dvokrevetnu spavaću sobu, dnevni boravak, kupaonicu i blagovaonicu.

Ovakav oblik stanovanja nudi zadržavanje samostalnosti, neovisnosti, no s druge strane i jednu diskretnu podršku. Zakonski postoji već nekoliko godina. Cilj je da umirovljenici ostanu uključeni u lokalnu zajednicu, no razlozi za ovakav način življenja uistinu su individualni.

Sve je veća potražnja za životom u stambenim zajednicama. Stoga bi se u bliskoj budućnosti, uz postojeća 4,  u Zagrebu moglo osnovati i još nekoliko samostalnih domova za vitalne ljude u zlatnim godinama.