Šparoga, proljetna delikatesa i izvor zdravlja

Sezona šparoga je na vrhuncu, a poznavatelji kažu kako je ta samonikla kraljica najukusnija u ovo doba godine.

Jedni je obožavaju, dok je drugi zbog njezinog specifičnog gorkog okusa, zaobilaze u širokom luku. No, ono što je neosporno je da je šparoga izrazito hranjiva i zdrava namirnica. Šparoga ima blagotvoran učinak na organizam. Sadrži aspargin, vanilin, glutein, a to su sve komponente koje imaju protuupalni učinak. S druge strane šparoga ima obilje vitamina B, a ima i vitamina C, kaže nutricionistica Olja Martinić.

Kako ne valja pretjerivati ni s jednom namirnicom, tako ni šparoge ne treba jesti u pretjeranim količinama. Stručnjaci kažu kako ih zdrave osobe koje nemaju nikakvih smetnji mogu tijekom tjedna konzumirati više puta. No, osobe koje primaju neku terapiju trebale bi ih reducirati prvenstveno zbog njihova diuretskog učinka.

Isto tako, obzirom da ova samonikla biljka ima obilje vitamina B i C koji gube svoja svojstva na visokim temperaturama, jela od šparoge treba pažljivo pripremati. Više o tome doznat ćete u prilogu emisije 'Život je lijep'.