Vrhunski sportaši žive 7 godina dulje od ostatka populacije

Izgledi vrhunskih sportaša da dožive dulju životnu dob veći su nego kod ostatka populacije. Pokazalo je to istraživanje francuskih znanstvenika čiji su rezultati objavljeni u časopisu American Journal of Sports Medicine. 

Istraživanjem koje je vodila znanstvenica Nacionalnog instituta za sport, ekspertizu i sportska postignuća (INSEP) Juliana Antero-Jacquemin obuhvaćeno je 2814 francuskih sportaša koji su sudjelovali u Olimpijskim igrama u razdoblju između 1912. i 2012.

Kod tih je sportaša prosječno očekivana životna dob oko sedam godina dulja nego kod ostalog stanovništva, rekla je  Antero-Jacquemin na predavanju u Parizu. Od navedenih dodatnih sedam godina života prosječno dvije su 'zaradili' zahvaljujući manjem riziku od obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti, primjerice infarkta i moždanog udara, rekla je znanstvenica. Dodatne dvije dobili su zahvaljujući smanjenoj opasnosti od obolijevanja od raka, a još tri imaju zahvaljujući manjoj opasnosti od raznih preostalih razloga, među kojima su manja sklonost nesrećama i nezgodama.

Rezultati ove studije idu u prilog dosadašnjim znanstvenim zaključcima po kojima sportske aktivnosti, uključujući i one kojima se bave vrhunski sportaši, produljuju životni vijek. Nije nevažno ni kojim se sportom pojedini vrhunski sporaš ili sportašica bave. Dobrobit sportskih aktivnosti na njihovo zdravlje varira ovisno o izboru sporta. Biciklizam i trčanje, primjerice, nose manje dobrobiti u smanjenju opasnosti o razvoja kardiovaskularnih bolesti, no sportovi koji kombiniraju više vrsta fizičkih aktivnosti poput kolektivnih sportova i desetoboja nose i veću dobrobit organizmu.