U zagrebački Zoološki vrt stigao najveći gušter na svijetu

U Zoološki vrt grada Zagreba stigao je komodski varan, najveći gušter na svijetu kojeg nazivaju i zmajem. Građani mu mogu poželjeti dobrodošlicu kreativnim fotomontažama.

Troipolgodišnji komodski varan koji je u Zagreb stigao s farme krokodila iz francuskog Pierrelattea, prvi je pripadnik te vrste u Hrvatskoj. Na svijet je došao u zoološkom vrtu u Barceloni, a da je u Francuskoj lijepo napredovao, potvrđuje njegova trenutačna dužina od 180 centimetara.

Komodski varan, najveći gušter na svijetu, može dosegnuti dužinu od tri metra i masu od 165 kilograma. Riječ je o mesožderu, ali primarno strvinaru. Na jelovniku su mu svinja, koza, pa čak i jelen. Odjednom može pojesti zaista mnogo, a količina hrane u jednom obroku može dosegnuti do 80 posto njegove tjelesne mase.
 
Građani atraktivnom gmazu mogu poželjeti dobrodošlicu. Edukatori ih pozivaju da posjete internetsku stranicu Zoološkog vrta i naprave fotomontažu sebe i najnovijeg stanovnika. Pet najkreativnijih autora bit će nagrađeno. Inače, komodski varan podrijetlom je s nekoliko manjih indonezijskih otoka - Komoda, Floresa, Rince i Padara.

Veliki gmazovi tamo žive u tropskim šumama, pećinama i rupama među stijenama i korijenjem. Mladi su varani zelene boje sa žutim i crnim prugama, dok su odrasli jednobojni - smeđi do sivkasto crveni. U prirodi komodski varani mogu živjeti pedesetak godina.