Na 26. Marulićevim danima deset predstava

Na ovogodišnjem Festivalu hrvatske drame 'Marulićevi dani', koji će se od 21. do 28. travnja održavati u splitskome Hrvatskome narodnom kazalištu, u amfiteatru Doma mladih, na Sceni 55 te u bivšoj 'škverskoj' ambulanti, izvest će se deset predstava koje će biti u konkurenciji za festivalske nagrade.

Intendant splitskoga HNK Goran Golovko rekao je kako će ovogodišnji festival svima pružiti priliku da 'steknu uvid u stanje hrvatskoga kazališta' danas jer se izbornik festivala i kazališni kritičar Igor Ružić nije koncentrirao samo na hrvatski dramski tekst i hrvatsku dramu, nego i na sve pojavnosti u našem kazalištu. 

Igor Ružić je istaknuo da je ključ za izbor predstava bila kvaliteta, a pokušao je izjednačiti institucionalno i izvaninstitucionalno kazalište. Tu je, smatra Ružić, kvaliteta najvažnija jer su neke stvari koje nastaju u podrumu katkad važnije od onih koje nastaju na velikim scenama.

Na popratnom programu će ove godine koncertno biti izvedeni dramski tekstovi nagrađeni na natječaju Marin Držić Ministarstva kulture. Nagrade će dobitnicima biti uručene prilikom otvaranja festivala, a nagrađene tekstove na koncertnim izvedbama predstavit će studenti glume hrvatskih akademija. U sklopu festivala održat će se i pjesnička manifestacija 'Ča, more, judi'.