Život pod svjetlima šarenih lampica

Iako ima tek 10 godina Karlo Justament promijenio je puno više adresa.
Koliko, ne pamti. Na godinu promijeni čak četiri škole. A živi Karlo na najveselijem mjestu na svijetu. U lunaparku! Postoji li itko tko nije kao mali pomislio – kako bi lijepo bilo živjeti ondje.

Knjige u torbu, poljubac mami i pravac škola. I ništa ovdje ne bi bilo neobično da Karlo Justament ne živi u kući na kotačima. Usred lunaparka. Njemu svakodnevica, školskim kolegama – šok. U šibenski razred Karlo je stigao prije četiri godine i od tada stiže svakoga proljeća. Četiri različite učiteljice, četiri različita mišljenja, tako da je Karlu vrlo zabavno u životu, iskrena je trenutna učiteljica Marijana Pešić. Osim u Šibeniku, Karlo pohađa školu u Zagrebu, Zadru i Splitu. Svugdje mu je najbolje, kaže. No, najbolja je zabava, zna se, u lunaparku. A još je bolja kad je lunapark kod kuće. I kad dođu prijatelji u goste. Čude se Karlovi prijatelji kako uopće napiše domaću zadaću uz toliko zabave oko njega. Priznaju da bi oni jednom rukom pisali zadaću, a drugom vozili autiće.

Karlo pak tvrdi da zadaću piše bez problema. Ne smeta mu ni glazba niti buka. Kao ni njegovom ocu. Dvadeset i četiri sata dnevno, 365 dana u godini obitelj Justament živi pod svjetlima šarenih lampica. Svaki drugi, treći mjesec smo u drugom gradu. Čak nam bude dosadno kad smo dva, tri mjeseca u jednom gradu, mi se zaželimo već ići u drugi grad, iskreno priznaje Dominik Justament, Karlov otac.

Dominik za drugo ni ne zna. No supruga Tamara je znala. Ali presudila je ljubav. Domaćica koja drži sva četiri kantuna kamp kućice šokirala je, kaže, okolinu, no 20 godina nakon tvrdi – učinila je pravu stvar. A potvrdu da rade dobro Justamenti dobivaju svakoga dana. Kad vidiš da su djeca radosna, onda si i ti odmah veseliji, tako da i dan koji je počeo tužan, na kraju uvijek završi radostan, ističe Dominik.