Kako izgleda dan jedine hrvatske neurokirurginje

Posao neurokirurga smatrao se uglavnom muškim, no jedna je Hrvatica nedavno razbila tu predrasudu. Nikolina Sesar prva je hrvatska neurokirurginja.

Radi u Klinici za neurokirurgiju zagrebačkog KBC-a Sestre milosrdnice. Upravo ondje posjetila ju je ekipa emisije Dobro jutro. Hrvatska i zabilježila kako izgleda njezin jedan radni dan.

Početkom ožujka Hrvatska je dobila prvu neurokirurginju. Tu titulu ponosno nosi 33-godišnja Nikolina Sesar. Biti neurokirurg zapravo je jedna velika čast i naravno da sam ponosna na svoj poslovni uspjeh. Ne bih to definirala kao nekakvu veliku senzaciju zato što sam ja žena, kaže Nikolina. Kao žena svakodnevno će nailaziti na mnoge predrasude, no nijedna joj neće zasmetati. Tipični liječnik, stereotipni da tako kažem, je muškarac s brkovima i naočalama, možda debelim trbuhom. Jedan onako koji ulijeva povjerenje, a mlađa žena koja je doktorica u tom svijetu gdje prevladavaju muškarci na neki je način neobična. Ipak, kaže na nju reagiraju dosta pozitivno, ali isto ima i pojedinačnih slučajeva potpunog nepovjerenja kada vidite u njihovim očima razočaranje što će ih operirati netko tko je tako mlad i još k tome žena.

Iako operacije znaju trajati satima, Nikolini je svaki dan nepredvidiv i drukčiji od prethodnog. Budući da su velike stvari na cijeni, ljudski život, svaka i najmanja pogreška se najskuplje plaća. Ima više zahtjevnih i manje zahtjevnih operacija, ali ništa nije neozbiljno i ništa u neurokirurgiji nije rutina, ističe. Najteži joj je dio kada pacijentu mora iznijeti loše vijesti, ali sve to treba profesionalno prihvatiti. Ne plakati zajedno s pacijentima, nego odraditi taj svoj dio, reći informacije koje jesu, savjetovati najbolje što možemo, pokazati empatiju, ali se ne suživljavati na osobnoj razini.

Njezin neosporni talent još je prije sedam godina otkrio cijenjeni neurokirurg Krešimir Rotim kojem je zahvalna za priliku koju joj je pružio. Kad bih bio neskroman rekao bih da prvorazredni biraju prvorazredne, a drugorazredni trećerazredne. Nikolinu zbilja nije bilo teško izabrati, ona je mlada liječnica koja je imala izvrsne rezultate i na fakultetu. I to se nastavilo. Ona je zbilja talentirana za ovaj posao, ističe neurokirurg Rotim. 

Pred prvom hrvatskom neurokirurginjom mnogi su izazovi s kojima će se kao i dosad hrabro uhvatiti u koštac, a njezina liječnička misija tek je početak jedne lijepe priče sa sretnim krajem i mnogo spašenih života.