Meso 'z tiblice, međimurska delicija

Dalmatinci imaju pršut, Slavonci kulen, a Međimurci meso 'z tiblice. Od davnina meso se prema posebnoj recepturi pripremalo zimi kako bi se ljeti jelo za napornih radova.

Žele Međimurci i zaštititi ovaj proizvod, prvo na domaćem terenu, a nadaju se i potvrdi izvornosti na razini Europske unije. Poneseni mirisima ovoga ukusnog mesa, ekipa Dobrog jutra zaputila se u Slakovec, u posjet obitelji Đuran.

Početak sela Slakovec početak je i ove priče. Na poljima su posijani kukuruz, ječam, zob te posađen stočni grašak. No, miris nas vodi stotinjak metara dalje gdje složno živi obitelj Đuran. Spomenka i Darko, njihove kćeri Marina i Martina, sin Saša, snaha Natalija i unuci Mateo, Dario i Manuel. Mi smo svi rođeni na selu, odrasli na selu, s domaćim životinjama – kravama, svinjama… Po sam struci konobar, supruga je  radnica u tekstilnoj industriji, a kako je završilo znamo, ali smo imali tu sreću da smo stalno imali poljoprivredu kao neki hobi koji je prerastao u OPG, objašnjava Darko kako je počela proizvodnja mesa ´z tiblice.

I zaista su pravo obiteljsko gospodarstvo jer svatko ima svoja mala ili velika zaduženja. Svi rade da bi proizveli nešto vrlo posebno – mirisno i ukusno meso z' tiblice. Način na koji Đuranovi proizvode to posebno međimursko meso nije nikakva novina, kaže Darko, postupak je to star i više od 200 godina. On je naučilo od svoje mame, mama od bake, baka od svojih predaka… nemamo nažalost ni jedan pisani trag u daljnju povijest, recept je sačuvan kao usmena predaja s koljena na koljeno.

Do ovakvog načina prerade i čuvanja suhog mesa, otkriva Darko došlo je zbog specifičnih klimatskih uvjeta, jer taj dio panonske nizine nije imao ni buru, ni košavu. Nije se moglo sušiti ni kao što se na Jadranu može, ni kao što u Slavoniji, pa su ljudi pribjegli svom načinu spremanja hrane. Nekada se, jer nije bilo hladnjača, meso pripremalo samo zimi, ali se konzumiralo ljeti u vrijeme najtežih poljoprivrednih radova, jer je meso ´z tiblice visokoenergetski proizvod. I danas ga Darko preporučuje onima koji radne teške fizičke poslove, koji naporno treniraju, a ne onima koji se najedu i sjednu pod brajdu.

Otkrio je ekipi Dobrog jutra, Darko i staru recepturu. Meso ide, kad je ohlađeno, u pac od soli, češnjaka i bibera u zrnu. Paca se i stavlja u plastične posude u kojima odstoji 5 do 6 dana da meso samo od sebe pusti vlagu. Potrebno ga je okretati, ali i održavati temperaturu prostorije na 6°-8°C. Za to vrijeme se kad je meso u pacu slanina, tvrdi leđni špek, se reže na kocke, kuha sat, sat i pol kad je kuhan dobro se ohladi. Ohlađen se ostruže, nareže i samelje. Dodavanjem 2,5 % soli u tu slaninu dobiva se prirodni konzervans. Meso iz paca se vadi u hladnu vodu, dobro se ocijedi i stavi u pušnicu na sušenje 8 do 10 sati na temperaturi od 75° C. Tako osušeno meso se opere, nareže i peče na temperaturi od 170 stupnjeva sat i pol. A onda slijedi završni dio. Kad se meso ohladi i obriše pakira se u slaninu. Stavlja se red slanine, red mesa, pa red slanine, pa mesa… izbjegava se prisutnost zraka, ističe Darko.

A posuda u kojoj se meso priprema najvažniji je dio priče - tiblica. Sama tiblica je i naziv za međimursko meso iz tiblice, ali je originalna drvena ambalaža. Danas ju mijenja rostfraj i plastika, što nimalo ne odgovara tiblici. Za posebne darove Đuranovi su napravili i keramičku tiblicu, ali nadaju se da će se zadržati izvorna drvena kao simbol ovoga kraja.

Za izvornost se također bore, uz Đuranove još tri proizvođača koji su pokrenuli postupak zaštite izvornosti međimurskog mesa 'z tiblice. Prvo treba zadovoljiti nacionalnu razinu, a onda se kreće prema Europskoj uniji. Ako se neće žali niti jedna članica Unije mogli bi potvrdu izvornosti dočekati kroz 5 do 6 godina ili i više, iskren je Darko kojem je želja da dočeka i zaštiti ovaj pravi međimurski proizvod.

A onda će se obitelj okupiti oko stola i bit će to slavlje u Slakovcu. Jer meso 'z tiblice ima posebno mjesto u njihovim srcima. Nama je to ljubav, uživamo u tome, mirisi se 'čuju' svugdje oko nas… Kad ljudi zovu i pitaju gdje vas možemo naći u Slakovcu – kažem im 'kad voziš glavnom ulicom samo otvori prozor i uključi nos i osjetit ćeš gdje smo mi doma'.

Tako ih je pronašla i jutarnja ekipa, a svi se nadaju da će se miris mesa 'z tiblice proširiti diljem Europe.