Kiparenje motornom pilom

Motorna pila uglavnom se najviše koristiti za rušenje i obradu drva ili u građevinarstvu. No, može itekako dobro poslužiti i u kiparstvu. Vidjelo se to i na 4. Likovno-kiparskoj koloniji na obroncima Bilogore nedaleko od Bjelovara.

Bjelovarsko izletište Kamenitovac poznatije kao Planinarac okruženo šumama bilo je nadahnuće kiparima iz Sirača iz okolice Daruvara. Ivan Trupković, najiskusniji među njima i voditelj kolonije već 15-ak godina uživa obrađujući drvo motornom pilom. Kaže kad upali pilu, a pred njim je drvo za obradu, počinje strast.

Zabluda je da se ovom vrstom kiparenja bave samo šumski radnici. No svakako je preduvjet ne samo dobro poznavanje rada s motornom pilom već i iskustvo. Potvrđuje to i Zoran Sestrić koji radi kao građevinac, tesar i krovopokrivač, a motornom pilom radi kipove iz hobija.

Neke su se skulpture radile tri dana no na kraju je trebalo pokazati umješnost u jednosatnoj izvedbi. Nije svejedno koje se drvo obrađuje, a ovdje se radilo  uglavnom s bilogorskim hrastom kitnjakom. Ideja ne manjka, a uglavnom se u obradu kreće bez nacrta. Denis Munić, najmlađi je sudionik koji je počeo s ovim hobijem prije godinu dana, a razuzdanost ideja katkad ga muči do kraja izvedbe. No ovaj put lutanja nije bilo jer su motivi unaprijed odabrani – planinari i bilogorske životinje.

Oni pravi planinari uživali su u pohodu 'Proljeće na Bilogori' i u nesvakidašnjoj izradi skulptura.