Izložba 'Modra rijeka, raznobojni pritoci' u Muzeju Mimara

U Muzeju Mimara otvorena je izložba 'Modra rijeka, raznobojni pritoci' na kojoj su svoje radove predstavili bošnjački likovni umjetnici u povodu 100-te obljetnice priznanja ravnopravnosti islama u Hrvatskoj.

Izložba organizirana povodom stogodišnjice pravno institucionaliziranog islama u Hrvatskoj želi podsjetiti na zamjetljivu i izvornu ulogu slikara bošnjačkih korijena, umjetnika poteklih izravno iz Bosne ili iz obitelji već prethodno udomaćenih u novoj sredini.

Mnogi od njih su u Zagrebu i Hrvatskoj pronašli novi dom, mogućnost rada i djelovanja, takoreći stekli drugu, 'umjetničku' domovinu. Neki od ovdje školovanih vratili su se u Bosnu, ponijevši sa sobom stečena iskustva, a neki su tek tangencijalno sudjelovali u zagrebačkoj izlagačkoj i kritičkoj agilnosti, zadobivši relevantnu recepciju i poštovanje, stoji u najavi izložbe.  

Ulja vrsnih slikara poput Mersada Berbera, Munira Vejzovića i Ismeta Mujezinovića, Zlatana Vehabovića, karikature Ice Voljevice, mnoge fotografije i grafike ove izložbe svjedoče bogatstvo hrvatske kulture, njezinu različitost i trajnu vrijednost.