Plešete li lindy hop?

Bogatstvo glazbenog i plesnog stila '20-ih i '30-ih godina prošloga stoljeća oduševljava i dan danas. Prije nekoliko dana oduševila je i ekipu Dobrog jutraPles koji je nastao iz swinga, no mnogo je dinamičniji i gotovo akrobatski. Plesali su ga prvo Afroamerikanci u siromašnom njujorškom predgrađu Harlemu, a zove se – lindy hop.

Još samo ruž na usne i cure su spremne. I dečki su spremni, što znači da zabava može početi. Baš kao da je vrijeme radnje 20-e i 30-e godine prošloga stoljeća, mjesto New York, Harlem, dvorana Savoy. Pokretači jazz svirači, sudionici uglavnom Afroamerikanci. Sve su to odrednice plesa nazvanog lindy hop.

Sam lindy hop je dio swing plesova, no za razliko od ostalih on je najbogatiji elementima koji se plešu unutar njega. Fantastično je što improvizacija pruža puno mogućnosti i muškom i ženskom plesaču. Mogu se izraziti na načine za koje često puta ni ne znamo da možemo, no zbog glazbe koja je vrlo dinamična i vesela probudi se mašta, ističe Mario Švigir, instruktor lindy hopa. A maštovit je i način kako je sam ples dobio ime. Kad je Linderberg preletio ocean i kad su pitali Frankie Manninga (guru lindy hopa, odnosno prvi lindyhoper, svojevrsni, ambasador, ikona) što to plešete on nije znao odgovoriti nego je pogledao u novinama i pročitao 'Linderberg je preletio ocean' i jednostavno je izjavio lindy hop, objašnjava Andrea Vozila, instruktorica lindy hopa.

'Shorty' George Snowden smatra se začetnikom onog izvornog harlemskog lindy hopa, no najčešće se taj ples veže uz ime Frankieja Manninga i njegovu plesnu skupinu Whitey's Lindy Hoppers. Kad su pokušali napraviti 'revival' prvo koga su potražili bio je Frankie. On je bio jako pozitivan, svi su ga voljeli i predano je krenuo u 'revival' i širenje te lindy hop priče duha i duše, kaže Andrea.

A duša svakog plesa je uz pokrete i stil odijevanja. Lindy hop odaje dašak vremena i mjesta u kojem je nastao. Specifičan je to ples kojeg su prvo plesali siromašni Afroamerikanci što se odrazilo i na odjeću koja ga karakterizira. Glavna karakteristika je lepršavost i jednostavnost, osobito za djevojke. Odjeća ne smije sputavati kretanje uz dinamičan i veseo ritam glazbe.

Otkako se vratio lindy hop više nikada nije nestao s plesne scene, plešu ga diljem svijeta. I u Zagrebu ga je moguće učiti i naučiti. Prvo što je ljudima potrebno predstaviti je sam ritam koji se nalazi u svima nama. Možda ga koji put treba probuditi da bude na LH glazbu, učimo osnovne korake, ali i linijski ples, čisto da ih opustimo, kaže Mario.

A kada se opuste, ljudi se zaljube u ovaj ples, pa su već nakon dva mjeseca tečaja pozvani da sudjeluju na organiziranim plesnjacima. To je naravno pravi užitak. A sam lindy hop pruža mogućnost izražavanja osobnosti i improvizaciju. Svaki stil ima nešto karakteristično, ali lindy hop može pokriti i pokriva što god vam padne na pamet i točno kako se osjećate u trenutku… možete se prilagoditi i plesom izraziti, ističe Andrea. Kao što su se i prije 90 godina izražavali Afroamerikanci u njujorškom siromašnom Harlemu. Pokreti i glazba lindy hopa brzo su osvojili sve bez obzira na boju kože i zavukli se u svaki kutak svijeta.

S toliko pozitivne energije, akrobacija i improvizacija, iako nije nimalo lak, lako će postati svačiji omiljeni ples.