5. Dječji Kranjčić danas u Križevcima

U Križevcima će se u danas od 10 sati održati  5. Susret hrvatskoga dječjega duhovnoga stvaralaštva 'Stjepan Kranjčić'. Djeca će predstavljati svoje književne radove (poezija, proza, igrokaz), a likovni radovi bit će izloženi na prigodnoj izložbi.

Organizatori susreta su Osnovna škola Ljudevita Modeca i Udruga za promicanje znamenitih Križevčana 'dr. Stjepan Kranjčić' iz Križevaca. Ovi susreti jedini su natječaj i susret za dječje duhovno književno i likovno stvaralaštvo na nacionalnoj razini za djecu osnovnih škola. Nose ime po križevačkom župniku na glasu svetosti Stjepanu Kranjčiću koji je i sâm pisao književne radove katoličke tematike.

Dječjim susretom 'Stjepan Kranjčić' želi se potaknuti stvaranje suvremenih dječjih duhovnih književnih (poezija, proza, igrokazi) i likovnih radova protkanih kršćanskim vrednotama. Ove godine tema natječaja je snaga R(r)iječi i sveti Dominik, budući da je ove godine u tijeku proslava jubileja 800 godina Dominikanaca u Hrvatskoj.

Na natječaj, koji je bio otvoren od 15. listopada do 15. prosinca 2015., pristiglo je 156 književnih te 104 likovna rada iz ukupno 66 škola iz cijele Hrvatske. Stručno ocjenjivačko povjerenstvo za književni natječaj i stručno ocjenjivačko povjerenstvo za likovni natječaj odabralo je radove koje će biti nagrađeni na završnoj svečanosti u Križevcima. Ove godine bit će nagrađeno 20 radova – 14 književnih i 6 likovnih radova (3 glavne i 3 dodatne nagrade u žanru poezije, 3 glavne i 2 dodatne nagrade u žanru proze, 3 glavne nagrade u žanru igrokaza, 3 glavne i 3 dodatne nagrade u kategoriji likovnih radova).

Književni radovi bit će javno izvedeni, a 24 likovna rada bit će izložena na izložbi nazvanoj 'Ljubav prema istini'. U zbornik radova 'Vatra dominikanske riječi' ušlo je 64 književna i 24 likovna rada.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska gostovale su Danijela Zagorec, prof., koordinatorica 5. Dječjeg Kranjčića i Andreja Bratić, učenica 8. razreda OŠ Ljudevita Modeca u Križevcima koje su najavile završni susret koji počinje danas u Križevcima.