Kamo na vikend - Moja lijepa Slavonija kraj Save

HRT u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom (HTZ) predlaže kamo da povedete obitelj u obilazak ljepota Hrvatske.

Ovog puta ekipa Dobrog jutra istražila je prirodne ljepote i zanimljivosti slavonske Posavine. Neodoljivo i poučno!

Moja lijepa Slavonija kraj Save – tepaju posavski Slavonci svome kraju, na obalama rijeke koja je upravo ovdje najljepša. Pa se tako ovdje u nju zagledao i Potjeh koji je tražio istinu, no tek nakon što je naša najplodnija autorica priča i bajki odselila iz rodnog Ogulina u Slavonski Brod. Ivana Brlić Mažuranić brodska je snaha, a kuća u kojoj je živjela i danas, obnovljena, krasi taj grad. Jednog je dana doista ugledala malog šegrta i po njemu napisala svoje priče.

Inspiracije u Slavonskom Brodu nije manjkalo ni jednom od najvećih naših pjesnika. Pokraj rijeke stari samostan, siv i tih… prvi su to stihovi prve pjesme koju je napisao Dragutin Tadijanović živeći u samostanu dok je pohađao V. gimnaziju. Njegovu sobu možete razgledati i dan-danas kad god poželite.

A ako vas zanima još dalja povijest, sigurno ćete uživati u kostimiranim igrokazima ispred Tvrđave Brod, graničnog prijelaza prema Turskoj u 18. stoljeću. Ako posjetite sve znamenitosti grada sigurno ćete uživati u living historyu programu Turističke zajednice Grada.

Šetnja i kava na prekrasnom Korzu je obavezna baš kao i bilo koja aktivnost na rijeci oko koje se sve vrti. Izreka kaže: 'Što je slavonski brod bez save to je i Sava bez kajakaša'. Iako je Sava u ovo doba još uvijek hladna, kajakaši trening ne propuštaju. Ali kad krene sezona kupanja treba znati da Slavonski Brod ima i odličnu plažu na koju su svi dobro došli.

Zaželite li se seoskog ugođaja, evo vas među živim blagom za koju minuticu. Samo vozite u smjeru sela Oprisavci. Tamo se nalaze prekrasni pejzaži, koje nazivaju Gajna. A kad ogladnite, morate stati na seosko imanje. I nemojte slučajno da vam padne na pamet naručiti bečki i pomfrit pored ovakvih slasnih i masnih slavonskih oblizeka. Malo kruha s masti, pa pohanih tikvica, uštipaka, piroge i za kraj obavezno tačke – slavonske raviole punjene domaćim pekmezom od šljiva posute prepečenim krušnim mrvicama…
 
Ako ste pak ljubitelj životinja, obavezna stanica bit će vam zoološki vrt obitelji  Milec, tik pored Broda. Sada ima negdje oko 80-ak vrsta, odnosno oko 400 jedinki. Mi nismo klasičan zoo-vrt, nego zbrinjavamo ozlijeđene životinje zakonom zaštićene i sve druge, pa kad ih izliječimo, vratimo ih u prirodu, objašnjava Mirko Milec.

Prekrasni Virovi ili Vjerovi nalaze se u takozvanom Spačvanskom bazenu, najvećem kompleksu hrastovih šuma u Hrvatskoj i u Europi. U njihovu čast u mjestu Bošnjaci otvoren je i prekrasni Šumarski muzej. Baš kao što je u čast prve nogometne lopte u Hrvatskoj (1880.) podignut i spomenik u centru Županje.  Zaigrati nogomet u nogometno važnom gradu ili zajahati konja baš kao u mnogim pjesmama tamburaške glazbe čini se ovdje kao nepisano pravilo. U konjičkom centru Županjski kas možete proći i tečaj jahanja, a vrata su mu otvorena svaki dan za svaki uzrast.

No, svako će gradsko dijete na odmoru ponovo poželjeti malo seoske atmosfere prije nego se opet vrati na asfalt. Stoga smo posjetili snašu Maricu injezine unuke u Snašinim kućarima koje su nas podučile šaranju tikvica, bećarcima i još koječemu.