Članovi etno udruge Kolovrat sve rade kao nekada njihovi roditelji

U blizini Kumrovca ekipa Dobrog jutra pronašla je zaljubljenike u tradiciju. Članove etno udruge Kolovrat koji sve što rade, rade isključivo svojim rukama, baš onako kako su nekada na selu radili njihovi roditelji, djedovi i bake, pa i oni sami dok su još bili djeca.  

Neki od nas još pamte ove igračke – luk i strijela, trube od kore, praćke, štrcaljke na vodu… No mlađe generacije, današnja unučad, djeca – teško.  Da sve ono što se nekoć zbivalo na selu ne bi palo u zaborav, gospodin Rudolf Žlender osnovao je prije sedam godina etno udrugu Kolovrat. Volim starinu. Radim u muzeju i  u kontaktu sam sa starim stvarima koje sam zavolio. Pokrenuo sam ljude iz našega sela, Pristava kraj Tuhlja i par ljudi iz okolnih sela, iz općine Tuhelj pa nas 30-ak zimi radimo starinske igračke i uporabne predmete. Ljeti idemo po sajmovima pa ih prezentiramo i prodajemo tako da imamo koju kunicu za naše druge aktivnosti, kaže Rudolf.

Od igrački do košarica, 'košeka' u kojima su se sušile šljive, … Sve su to 50-ih godina prošlog stoljeća djeca i njihovi roditelji, bake i djedovi sami izrađivali. I sve od drva, bilo od onoga koje su imali u svome voćnjaku, ispred kuće ili su pronašli u prirodi. Mislim da skoro nitko više ne radi takve drvene igračke, ima onih koje su komercijalizirane od UNESCO-a, a neše su baš igračke koje su djeca sebi sama izrađivala ili njihovi djedovi i očevi… Radile su se recimo na paši i za slobodnog vremena. One su stvarno izrađene samo džepnim nožićem, nije niti farbe bilo, niti ukrašavanja. To je ono najjednostavnija igračka koja može biti.

Sve igračke rade po sjećanju ili po uputama starijih. Rudolfova najdraža igračka bila je, kako kaže, vrglec. Na orah su se montirala krilca koja su se pokretala  koncem.

Želja je svih članova udruge da se ne zaboravi tradicija. Tako će se možda diljem zemlje  još mnogo mališana naraštajima igrati baš ovakvim igračkama.