Počeli Dani hrvatskog filma

Za natjecateljski program Dana hrvatskog filma koji se održavaju od 21. do 24. travnja u Zagrebu, između 256 prijavljenih filmova odabrano je njih 87, od čega je trideset premijera.

Sve bujniju recentnu domaću igrano-filmsku produkciju kratkoga i srednjega metra predstavlja 14 filmova autora svih generacija, od zrelih filmaša, Ivana Salaja ("Dan otpora"), Danila Šerbedžije ("Orah") i Radislava Jovanova Gonze ("Munja"), koji su već sudjelovali na Danima, do autora koji se predstavljaju debitantskim ili diplomskim radovima. 

Dokumentarna selekcija donosi 25 radova koji predstavljaju nova strujanja na domaćoj sceni kao što su, primjerice, filmovi snimljeni u prvom licu. U animiranoj selekciji je i "Planemo", znanstvenofantastična priča u režiji Veljka Popovića. Uvrštena su i tri premijerna naslova, "Grad duhova", "Petrova šuma" te bugarsko-hrvatski film "Putujuća zemlja".

U natjecateljski program eksperimentalnog filma uvršteno je 17 filmova, među kojima su afirmirani eksperimentalni umjetnici i filmaši, Željko Kipke, Ana Bilankov, Milan Bukovac i Nicole Hewitt te mlade autorice s filmovima sa zagrebačkih ulica. Program "Fokus" izvan konkurencije prikazuje šest filmova, među kojima su i "Belladonna" Dubravke Turić te novi film splitskog autora Igora Jelinovića "Lula i Bručke".

Filmovi se natječu za Velike nagrade festivala u kategorijama najboljeg filma (Grand prix), režije, scenarija, glume, montaže, glazbe, kamere i manjinske koprodukcije. Hrvatsko društvo filmskih kritičara dodijelit će nagrade Oktavijan u kategorijama igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog i namjenskog filma te Nagradu Vladimir Vuković za filmsku kritiku.