Bogat program pete Noći knjige

U tijeku je 'Noć knjige 2016.' - manifestacija koja svake godine nastoji u središte pozornosti staviti knjigu i čitanje te upozoriti na crnu statistiku koja je i ove godine potvrdila da 53 posto naših građana ne čita; knjiga ih ne zanima, ne treba im i baš ništa ih ne može navesti da posegnu za njom.

Rezultati  istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj predstavljeni su na svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

'Noć knjige 2016.' održava u više od 216 gradova i mjesta diljem Hrvatske, a najveći broj programa, njih 271 bit će u Zagrebu. Na ovogodišnju manifestaciju prijavilo se 450 sudionika, među kojima su knjižnice, knjižare, nakladnici, odgojno-obrazovne ustanove, instituti, kulturni centri, udruge, muzeji, galerije, udruge pisaca i ljubitelja knjige. Organizatori su ove godine pripremili više od tisuću programa i prodajnih akcija.

Ovogodišnja 'Noć knjige' održava se u znaku dviju velikih obljetnica u svjetskoj književnosti - 400. obljetnice smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, a ove godine se u Hrvatskoj obilježava 100. obljetnica od prvoga objavljivanja 'Priča iz davnine' Ivane Brlić-Mažuranić.

'Noć knjige 2016.' obilježava se brojnim izložbama, radionicama, kvizovima, dramskim izvedbama, glazbenim slušaonicama i projekcijama filmova. Za najmlađe je pripremljen bogat i raznovrstan programa, jer će se manifestacija obilježiti u 28 vrtića i 121 školi. Najavljene su prodajne akcije i popusti cijeloga dana u više od 100 knjižara i antikvarijata diljem Hrvatske.

Velik broj knjižnica nudit će besplatan upis, vraćanje knjiga bez zakasnine te rasprodaju otpisanih naslova.