Kako bi mladi Europljani rješavali probleme?

Stotinjak mladih iz dvadesetak europskih zemalja sudjeluje na zasjedanju Glavne skupštine Europskoga parlamenta mladih. Tri prethodna dana raspravljali su o gorućim temama koje muče Stari kontinent, među kojima se ističe problem migranata.

Mahom 18-godišnjaci, ali itekako zainteresirani za ozbiljne političke teme, o kojima se raspravlja u stvarnoj politici i visokim skupovima zemalja članica Europske unije. Mladi im s trodnevnoga skupa iz Zadra poručuju, kako je potrebno više suradnje među zemljama članicama, te usklađenost zakona.

Jedna od tema je i izbjeglička kriza. U principu se ne može raditi masovni nadzor tih ljudi i ne treba ih se ograničavati, nego se treba raditi na što većoj njihovoj integraciji na razne načine. Dakle, od otvaranja nekakvih škola, centara, kampova u kojima bi radili i što bi im pomoglo integraciju u društvo. Nikako ih se ne treba odbacivati, nego prihvatiti kao jednake nama, navodi organizatorica skupa Roberta Končar.

Na skupu sudjeluju i predstavnici zemalja koje nisu članice Unije. Ima li među njima razmimoilaženja, odgovara predstavnica Francuske. Zaista možemo vidjeti mnogo razlika. Ovisno o zemlji postoje specifičnosti i ponekad je zaista zabavno baviti se svim tim razlikama, kaže Maële Euzen. A unatoč razlikama lakše od pravih političara postižu konsenzus. Zaista se osjeća nekako da nema neke tenzije među nama. Možemo mnogo lako da razgovaramo o stvarima i da iskažemo svoje mišljenje, smatra Sara Mejdžor iz Srbije.

Njihova razmišljanja uskoro će se naći i na klupama europarlamentaraca, jer će svoje zaključke, kao savjetodavno tijelo, dostaviti mjerodavnim odborima Europskoga parlamenta.