Mimohod povijesnih postrojbi u Čakovcu

Mimohodom 20-ak povijesnih postrojbi iz Hrvatske i susjedne Mađarske u Čakovcu je proslavljen peti spomendan Zrinskih i Frankopana te je počelo obilježavanje dana Međimurske županije.

Postrojbe su se postrojile na Trgu Republike, a prijavak međimurskom županu Matiji Posavcu te ministru poduzetništva i obrta Darku Horvatu predao je zapovjednik Zrinske garde Čakovec Ratimir Hrešć.

Župan Posavec izrazio je zadovoljstvo što se i u ovogodišnjim Danima Međimurske županije ne zaboravlja tradicija, što posebno vrijedi za obitelj Zrinski koja je više od stoljeća i pol stolovala Međimurjem. Rekao je kako će ovogodišnjih deset dana obilježavanja Dana županije imati izrazitu povijesnu notu. Tako će se obilježiti 450. obljetnica Sigetske bitke te 345. obljetnica Zrinsko-frankopanske urote.

Mimohodu povijesnih postrojbi prethodila je sveta misa koju je u čakovečkoj crkvi svetog Nikole Biskupa predovodio vojni ordinarij u RH mons. Jure Bogdan.

Obilježavanje Dana Međimurske županije nastavlja se brojnim događajima, bit će ih više od 80, zaključno sa Svečanom sjednicom Skupštine Međimurske županije, 29. travnja. U Zagrebu će u subotu, 30. travnja, na spomendan pogibije Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana Zrinska garda predati prijavak predsjedniku Hrvatskog sabora Željku Reineru.