Otvoren 4. Zagrebački harfistički festival

Na 4. Zagrebačkom harfističkom festivalu koji je danas otvoren u Muzeju Mimara, publici će se do 28. travnja koncertnim programima predstaviti desetak svjetskih harfista zajedno s hrvatskim glazbenicima.  

U dvoranama Muzeja Mimara i Nacionalne i sveučilišne knjižnice, tijekom trajanja festivala , uz koncerte najboljih svjetskih harfista, održavat će se i seminari, radionice i predavanja.

Otvarajući festival zagrebački gradonačelnik Milan Bandić istaknuo je kako je to vrhunska europska glazbena priredba i pravi dragulj u lepezi raznovrsnih kulturnih događanja kojima se Zagreb može pohvaliti svakog proljeća i tijekom čitave godine.

Ravnateljica Zagrebačkog harfističkog festivala Tajana Vukelić Peić rekla je kako je osnovni cilj festivala vrhunsko glazbeno obrazovanje mladih ljudi i njihovo kvalitetno usmjeravanje na umjetničkom i životnom putu. I ove godine je festival u Zagreb doveo desetak svjetskih harfista koji će se našoj publici zajedno sa hrvatskim glazbenicima predstaviti s predivnim koncertnim programima te će održati seminare, radionice i predavanja. Na festivalu gostuju umjetnici iz Francuske, Velike Britanije, Češke, Mađarske, Meksika i Egipta, istaknula je. 

U Zagreb je stigao i pobjednik najvećeg harfističkog natjecanja Latinske Amerike, Meksikanac Emmanuel Padilla Holguin, kojemu je u Meksiku Zagrebački harfistički festival dodijelio jedinu Europsku nagradu.

Harfa je na festivalu predstavljena i kao dio dvije umjetnosti jer je slikar Dimitrije Popović postavio i umjetničku instalaciju harfu pod nazivom "Tišina".