Dodjela nagrada na Danima hrvatskog filma

Uz dodjelu nagrada najboljim filmovima završnica Dana hrvatskog filma donosi dvije retrospektive - ovogodišnjeg dobitnika nagrade Zlatni Oktavijan za životno djelo Nedeljka Dragića i multimedijalnog umjetnika i redatelja eksperimentalnih filmova Dalibora Barića.

Programom izabranih filmskih djela Nedeljka Dragića, jednog od najistaknutijih autora Zagrebačke škole crtanog filma, u nedjelju navečer završavaju jubilarni, 25. dani hrvatskog filma za čije se nagrade u protekla četiri dana natjecalo 87 igranih, dokumentarnih, animiranih, eksperimentalnih filmskih i namjenskih filmova.
Retrospektiva filmskih djela Nedjeljka Dragića koji je u svijet animacije ušao pedesetih godina i ne napušta ga do danas, sastoji se od devet filmova, među kojima su i njegova najpoznatija ostvarenja - Krotitelj divljih konja (1966.), Možda Diogen (1967.) i Tup-tup (1972.) koji je bio nominiran za Oscara.

Popratni program donosi i retrospektivu Dalibora Barića, redatelja eksperimentalnih filmova čiji radovi često istražuju tradicionalne žanrove poput znanstvene fantastike i horora, te pitanja umjetničke prakse u digitalnom dobu. Barić je autor stotinjak kratkometražnih animiranih i eksperimentalnih filmova, glazbenih spotova, stripova, instalacija, crteža, kolaža, a bavi se i glazbom.

Malo nostalgije donosi program "Reklame iz Zagrebačke škole animiranog filma" koji će biti skupno potpisan s obzirom na to da je taj materijal tek djelomice sačuvan pa je teško ispravno pripisati autorstvo pojedinim ostvarenjima.

Nakon večerašnjeg proglašenja ovogodišnjih pobjednika slijedit će projekcije nagrađenih filmova.