Nagrade 25. DHF-a: Grand prix filmu "Dum spiro spero"

Žiriji Dana hrvatskog filma donijeli su odluke o dobitnicima nagrada 25. jubilarnog festivalskog izdanja.

Veliki žiri u sastavu Hana Jušić, Silvestar Mileta i Luna Zimić Mijović dodijelio je Grand prix filmu Dum spiro spero Pere Kvesića (producent Nenad Puhovski, Factum).

Nagradu za glumu veliki žiri dodijelio je Vinku Kraljeviću (Priče iz bijele sobe). Nagrada za najbolju montažu pripala je Sunčici Ani Veldić za dokumentarac Festivalski turizam.

Nagradu za najbolju kameru žiri je dodijelio Ivanu Slipčeviću za Kino otok, a nagrada za najbolje oblikovanje zvuka pripala je Tomislavu Babiću koji je istu nagradu dobio prošle godine, ovaj put za film Kraj Tomislava Šobana. Nagrada za najbolju manjinsku koprodukciju ide u ruke Vanji Andrijević iz Bonobostudija za animirani film Travelling Country (Putujuća zemlja).

Žiri DHFR-a u sastavu Jure Pavlović, Sonja Tarokić i Saša Ban dodijelio je Nagradu Jelena Rajković za najboljeg mladog redatelja/redateljicu Katerini Dudi za film Rezidba.

Na 25. Danima hrvatskog filma dodijeljene su nagrade Oktavijan koje dodjeljuje Hrvatsko društvo filmskih kritičara. Oktavijan za kratkometražni igrani film dodijeljen je filmu Igra malog tigra Jasne Nanut. Oktavijan za animirani film pripao je Gradu duhova Marka Dješke. Oktavijan za dokumentarni film ponio je film Iza lica zrcala Katarine Zrinke Matijević, za eksperimentalni film Dota Petre Zlonoge, a namjenski za špicu Patrola na cesti grupe autora i dizajnera Andreje Sužnjević, Marka Šesnića i Gorana Turkovića.

Žiri Glasa koncila dodijelio je Zlatnu uljanicu filmu Munja Radislava Jovanova Gonza.

Dodijeljena je i nagrada za najbolji pitching. Žiri u sastavu Roshanak Behesht Nedjad i Martina Petrović dodijelio je nagradu projektu Humurva autora Ante Marina.