Nagrade najboljim hrvatskim prevoditeljima

Danas se dodjeljuju nagrade za najbolja ostvarenja na području književnoga prevođenja, 'Iso Velikanović' za 2015. godinu.

Isidor, Iso Velikanović (Šid, 29. ožujka 1869. - Zagreb 21. kolovoza 1940.) bio je hrvatski prevoditelj, komediograf, satiričar, pisac. Prevodio je sa španjolskog , francuskog i ruskog Tolstoja, Gorkog… za njega se govorilo da je prevoditeljstvo izdigao na razinu umjetnosti. Zato njegovo ime nosi nagrada koja se dodjeljuje prevoditeljima svake godine. Nagrada je ustanovljena 2005. kao priznanje Ministarstva kulture za najbolja ostvarenja u području prevođenja književnih djela. Svake se godine dodjeljuje godišnja nagrada i nagrada za životno djelo, a sastoje se od plakete, povelje i novčanog iznosa.

Godišnju nagradu dobivaju prevoditelji državljani Republike Hrvatske za djela koja su bila objavljena tijekom protekle godine, dok se nagradom za životno djelo izražava priznanje književnim prevoditeljima koji su svojim radom obilježili vrijeme u kojem su djelovali i čiji rad čini zaokruženu cjelinu, a njihova djela i ostvarenja ostaju trajno dobro Republike Hrvatske. Nagrada je osmišljena i ustanovljena kao poticaj za poboljšanje kvalitete i vrijednosti književnih prijevoda te popunjavanje praznina u području hrvatske prijevodne literature. Na taj se način nastoji hrvatskim čitateljima približiti vrhunska djela s jezika i iz književnosti naroda koji dosad nisu zauzimali zasluženo mjesto u kontekstu naše nacionalne kulture te ujedno podržati dignitet prevoditeljske struke. O dodjeli nagrada odlučuje odbor od sedmero članova, koje za razdoblje od dvije godine imenuje Ministarstvo kulture iz redova uglednih prevoditelja, stručnjaka i kulturnih djelatnika. U Odboru za dodjelu Nagrade 'Iso Velikanović' su Mate Maras, predsjednik, Ana Prpić, Sead Muhamedagić, Marko Kovačić, Petra Mrduljaš Doležal, Lovro Škopljanac i Karmela Cindrić.

Nagradu za životno djelo 'Iso Velikanović' dobila je Nedjeljka Paravić, a godišnju nagradu fra Stjepan Pavić za prijevod Jacobusa de Voragine 'Zlatna legenda'. Nagrade će dobitnicima uručiti ministar kulture Zlatko Hasanbegović u podne u prostorijama Hrvatskog državnog arhiva, na zagrebačkom Marulićevom trgu.


Prije dodjele nagrade dobitnici, Nedjeljka Paravić i Stjepan Pavić bili su gosti u emisiji Dobro jutro, Hrvatska te su govorili o svom radu: