Natječaj za najljepše školske vrtove 2016.

Drage naše mlade vrtlarice i vrtlari, dragi učenici i učitelji diljem Hrvatske! Pozivamo vas da i ove godine svoj školski vrt prijavite na izbor najljepšeg  u Hrvatskoj! Bio na moru ili na kopnu , na otocima, priobalju ili u prelijepoj Slavoniji, Hrvatskom Zagorju, Lici... Kratak opis i  CD  s najmanje tri  ovogodišnje fotografije  svog vrta, te ispunjeni (na dnu ove stranice priloženi  upitnik), pošaljite nam do 22. svibnja na  adresu:

Hrvatska radiotelevizija, emisija „Slušaj kako zemlja diše“
za "NAJLJEPŠI ŠKOLSKI VRT"
Prisavlje 3
10000 Zagreb


Projekt 'Naljepši školski vrtovi' nastao je na temelju prijedloga Obrazovnog programa Hrvatskoga radija - emisije 'Slušaj kako zemlja diše' urednice Lidije Komes - u proljeće školske godine 1994/95. Podupiru ga Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i mnogobrojni darovatelji koji školama osiguravaju vrijedne nagrade. U ime nositelja, u godini 2016., projekt podržavaju glavni ravnatelj HRT-a i ministar u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.

Svaka škola oblikuje vrt prema svojim mogućnostima i u skladu s klimatskim i drugim uvjetima, čuvajući bogatstvo i biološku raznolikost Hrvatske i njegujući autohtono bilje svojega podneblja.

Na temelju pristiglih prijava Prosudbeno povjerenstvo odabire školske vrtove koje će posjetiti. Nakon obilaska odlučuje o prvonagrađenim vrtovima te na završnoj svečanosti dodjeljuje nagrade i priznanja najljepšim školskim vrtovima u kontinentalnom i primorskom dijelu Hrvatske.  Povjerenstvo ima pravo i ne dodijeliti  nagradu u pojedinim kategorijama ako smatra da nitko ne ispunjava  kriterije, a može dodijeliti i nekoliko ravnopravnih nagrada u istoj kategoriji.

Glavni ravnatelj HRT-a dodjeljuje ZLATNU POVELJU HRT-a za najljepši školski vrt, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost dodjeljuje ZELENU POVELJU FONDA za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Da školama bude lakše utemeljiti i njegovati vrtove, evo nekih osnovnih elemenata koje bi školski vrt mogao imati:
1. ukrasne grmove
2. ukrasno drveće(grupna ili pojedinačna stabla)
3. sezonsko cvijeće
4 . trajnice
5. sukulentne biljke
6. ljekovito i začinsko bilje
7. travnjak
8. vodena površina za uzgoj vodenoga bilja i životinja,
9. pojedinačna stabla voćaka ili voćnjak
10.maslinik ili pojedinačna stabla maslina
11.povrtnjak
12. kompostište
13.živicu – u slobodnom rastu ili oblikovanu
14. klijalište, rasadnik, plastenik, staklenik………
15. preporučuje se voditi foto-dokumentaciju o radovima u školskom vrtu

Svi navedeni elementi nisu obvezni. Prosudbeno povjerenstvo  tijekom  obilaska  razgledava vrt, daje stručne  savjete  učiteljima i djeci kako ispraviti  nedostatke, a visokim ocjenama vrednuje  one  koji konkuriraju za neku od nagrada ili za titulu pobjednika. 

Podsjećamo na to da se osim pobjednicima dodjeljuje i nagrada  za kontinuitet koja je također na razini pobjedničke titule. Za nju se mogu natjecati oni vrtovi koji su već osvojili pobjedničku titulu, a smatraju da i dalje uzorno uređuju svoj  vrt i okoliš.

Povjerenstvo obilazi vrtove od lipnja do rujna 2016. Svim sudionicima  natjecanja želimo mnogo uspjeha u uređenju  školskih vrtova i školskog okoliša i već sada pozivamo vas na  završnu svečanost  koja će se na jesen održati u televizijskom studiju Hrvatske radiotelevizije.