20. obljetnica Sportskih igara mladih

Uz sudjelovanje više od 130.000 osnovaca i srednjoškolaca danas je u  Križevcima otvorena najveća sportska amaterska manifestacija u Hrvatskoj - Sportske igre mladih.

U pitanju je jubilarna 20. obljetnica održavanja Sportskih igra mladih jer su prve, s ciljem omogućavanja svim osnovcima i srednjoškolcima sudjelovanje u organiziranim sportskim natjecanjima i drugim besplatnim aktivnostima tijekom ljeta, organizirane 1996. godine u Splitu.

Sportske igre mladih održavaju se pod pokroviteljstvom Međunarodnog Olimpijskog odbora i Europske komisije, a podržavaju ih ambasadori Sportskih igara mladih javne osobe iz svijeta sporta i gospodarstva koje prepoznaju važnost rada s djecom i mladima. Ove godine potporu je dao ambasador Igara nogometni reprezentativac Luka Modrić.

Glavni direktor Sportskih igara mladih Tihomir Gudić naglasio je da je cilj ovogodišnje manifestacije da kroz druženje i sport promičemo zdrav pristup životu i pozitivne društvene vrijednosti te damo priliku djeci osnovnih i srednjih škola da od travnja do kolovoza besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u čak deset sportova.

Pored osnovaca i srednjoškolaca iz Hrvatske i ove godine se očekuje i nastup učenica i učenika iz  Bosne i Hercegovine te Srbije, a  koncept Sportskih igara mladih se sastoji od zabavno-sportskih događanja pod nazivom "SIM 20. godišnjica - Turneja radosti" na gradskim trgovima mnogih hrvatskih gradova, i uključuje  sportska natjecanja u atletici i graničaru te sportskih natjecanja na tri razine: županijska/regionalna natjecanja, državna završnica i veliko međunarodno finale.

Nakon Križevaca manifestacije u sklopu Sportskih igara mladih održat će se još i u Slavonskom Brodu, Koprivnici, Prelogu, Našicama, Vukovaru, Vinkovcima, Osijeku, Požegi, Zagrebu, Novskoj, Sisku, Buzetu, Puli i Topuskom te veliko međunarodno finale, kao i prethodnih 20. godina, u Splitu.