O poduzetništvu se uči već u osnovnoj školi

Stara kineska poslovica glasi: Ako čovjeku daš ribu, nahranit ćeš ga za jedan dan, no ako ga naučiš uloviti ribu, nahranit ćeš ga za cijeli život.  Učenici iz  Brestovca Orehovičkog ovu su poslovicu shvatili doslovno i bacili se na posao i učenje... Ekipa Dobrog jutra proverila je kako.

Osnovna škola Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog prva je u Hrvatskoj, ali i jugoistočnoj Europi ušla u projekt 'Poduzetničko gnijezdo'. Ukratko, to je jedan od glavnih razloga zbog kojeg svi  učenici vole ići u školu. Kako i ne bi kad u njoj mogu sami proizvesti sve što požele - platnene torbice, raličite makete, košare, robote...

Sve što proizvedu prodaju, a zarađeni novac ulažu u nove alate, materijal i inovacije. Iako sve izrađuju vlastitim rukama, rezultati ih uvijek oduševe. Profesori su tu da im odgovore na razna pitanja, a o svijetu poduzetništva uče od stručnjaka koji ih nerijetko posjećuju i ohrabruju. Ako se odmalena ne krene promovirati poduzetnički duh, budućnost naše države Hrvatske je nije upitna, mišljenja je Marija Cvetnić Kopljar, predstavnica Veleposlanstva SAD-a. Dok je poduzetnica Elizabeta Planinić svratila s misijom pobuditi poduzetnički duh te pokazati da zaista sve što mogu zamisliti, mogu i ostvariti. Ja sam primjer za to, ostvarila sam 'biznis'. Dakle, moja poruka je da je sve moguće.

Mlade treba na vrijeme pripremati za samostalan život, a praksa i iskustvo u poduzetništvu zasigurno će im dobro doći. Svi koji učenicima u tome pomažu imaju zajednički cilj, a taj je da učenici postanu kreativni, inovativni, poduzetni, kaže Vesna Marović, viša savjetnica za učeničko poduzetništvo. Da pokrenu sredinu u kojoj žive i da pozitivno djeluju na sredinu gdje dođu raditi. A ako bi ostvarili i vlastiti biznis, to bi bilo ostvarenje u pravom smislu riječi.