KIKI festival edukativnim filmovima potiče djecu na razmišljanje

Međunarodni festival filmova za djecu 5. KIKI svečano je jučer otvorio svoja vrata u Multimedijskom centru - kinu u Zaboku. Uz brojne popratne programe održava se do 28. travnja kada će biti proglašen pobjednički film po izboru dječjeg žirija uzrasta do 15 godina. Autoru nagrađenog filma, uz novčanu nagradu, dodjeljuje se i trofej.

Ovogodišnji KIKI nudi obilje žanrovski raznovrsnih filmova za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi. Prikazuju se profesionalni igrani, dokumentarni i animirani kratkometražni filmovi. Program je prema uzrastu publike podijeljen na filmove za predškolsku dob (4-6 god.) i školsku dob (7-14 god.).

Cilj je KIKI festivala razvoj kulture gledanja filmova u ranoj dječjoj dobi te podizanje vizualne pismenosti djece, s posebnim naglaskom na edukativne filmove koji djecu potiču na razmišljanje. S djecom se nakon projekcija organiziraju razgovori koje ove godine moderira novinar, pisac, kritičar, scenarist i filmski redatelj Anđelo Jurkas.

U pet natjecateljskih programa prikazuje se više od 40 filmova iz Rusije, Bjelorusije, Poljske, Japana, Velike Britanije, Danske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kolumbije, Juže Koreje, Češke, Španjolske, Portugala, Cipra, Grčke, Sjedinjenih Američkih Država, Kanade, Iraka, Njemačke, Francuske, Švicarske, Nizozemske, Belgije, Norveške i Hrvatske.

Zemlja-partner ovogodišnjega KIKI-ja je Belgija, a zastupa je organizacija Camera etc iz Liegea, koja se od 1979. bavi produkcijom dječjih filmova i radionicama animacije za djecu.

U bogatom popratnom programu, djeca ove godine imaju priliku sudjelovati na nekoliko radionica. Uz 'Radionicu animacije' u organizaciji belgijske Camere etc, održat će se radionice TV reportaže i animacije u suradnji s udrugom RARE iz Vinkovaca i Školom animiranog filma iz Čakovca, te radionica kazališta sjena u suradnji s kazalištem Tripstih iz Zagreba.

Ulaz na sve programe je besplatan.