Obitelj za malog Pavela

Obitelj Kovač u Hrvatskoj na posvojenje djeteta čeka nekoliko godina. Dok ovdje čekaju, u Africi su riješili papirologiju u samo nekoliko mjeseci i posvojili dijete. Mali Varaždinac od početka ove godine uživa s novim roditeljima.

Pavel je rodom iz male zapadnoafričke države Gvineje Bisau. Da je ostao ondje, govorio bi portugalski. No prve su mu riječi ipak bile 'mama i tata'. Obitelj Kovač iz Varaždina išla je čak četiri puta u Afriku da bi ga posvojila. Prvi put smo tamo išli upoznati ljude, i vidjeti kakve su mogućnosti, još nismo znali za njega, bilo je to prije nego se rodio. Kad smo drugi put išli već je bio u sirotištu, nekoliko mjeseci star i započeli smo postupak. Još jednom smo morali ići na raspravu i obaviti sve formalnosti. I zadnji, četvrti, put smo išli po njega, otkriva ekipi Dobrog jutra tata Krešimir. Mama Davorka priznaje da se i rasplakala tom prilikom jer stvarno, to je ono nešto posebno.

Davorka i Krešimir u braku su više od 15 godina. Dijete nikako nije dolazilo, a vrijeme je prolazilo. Jedino želja za djetetom nije prolazila, a put do posvojenja djeteta u Hrvatskoj može se usporediti s čekanjem Godota. Nema tog zakona, nema tog sustava koji bi mogao riješiti taj problem jer na vrlo mali broj djece otpada vrlo velik broj kandidata, parova za posvojenje, ističe Krešimir. Mi smo i dalje na listi za posvojenje u Hrvatskoj i nadamo se da ćemo i ovdje uspjeti.

Do tada uživat će s Pavelom s kojim misle ići na brojna putovanja. Putovali su i do sada, i posjetili više od 90 zemalja svijeta. Upravo im je to pomoglo da saznaju za ovu mogućnost posvojenja. Pitali smo u Nepalu, gdje smo se zatekli nakon potresa i za vrijeme potresa, pitali smo u Kambodži, u Ruandi, pitali smo u nizu drugih zemalja, na kraju je preko naših slovenskih prijatelja Gvineja Bisau ispala najvjerojatnija za posvojenje i uspjelo nam je.

Najveća sreća u njihovu životu sada je napokon s njima u Varaždinu. Njihovi sugrađani reagiraju baš kako treba.  U ovom trenutku još uvijek je pozitivna diskriminacija. Makar bi mi voljeli da se on potpuno uklopi, da nema baš nikakve razlike… Vjerujem da će se nakon nekog vremena tako i dogodit, da ljudi neće više ni primjećivati razliku. Varaždin je općenito tolerantna sredina, i cijela Hrvatska mislim, tako da tu nema nikakvih problema, kaže Krešimir.

Pavel je i svoj prvi rođendan dočekao u Hrvatskoj, prve korake napravio... Sve prvo rado pamtimo, pa se i Davorka sjeća prve zajedničke večeri... Najljepše je zapravo bilo kad smo došli baš doma i kad smo navečer legli i onda pogledamo njega u krevetac, da spava pokraj nas, stvarno ne možete vjerovat da je tu i ujutro kad se probudimo isto tako…. Tu je, kraj nas.

Njihov je san sada ostvaren. Sigurni smo da će i Pavel svoje snove ostvariti s novom obitelji koja će mu omogućiti život kakav zaslužuje!