Vincenti: Mona Lisa je inspirirana i muškim i ženskim modelom

Slavna Mona Lisa koja se čuva u jednom od najvećih svjetskih muzeja, pariškom Louvreu, predmet je brojnih analiza i rasprava. Tako istraživač Silvano Vinceti dugo godina zastupa teoriju da je Leonardo Da Vinci koristio muški i ženski model za slikanje Mona Lise, javlja britanski 'The Guardian'. 

Iako njen identitet nikada nije potvrđen, povjesničari vjeruju kako je Lisa Gherardini, supruga firentinskog trgovca svilom Francesca del Gioconda, pozirala za sliku. Vinceti, pak, tvrdi da je koristeći infracrvenu tehnologiju utvrdio da Mona Lisa nije samo 'jedna žena'.

Možemo vidjeti kako je Mona Lisa istovremeno i nasmijana i vesela, i melanholična i tužna, rekao je Vinceti. On smatra da drugi model mogao biti Gian Giacomo Caprotti - Da Vincijev šegrt, poznat kao Salai.

Koristili smo sve slike na kojima je Leonardo koristio Salaia kao modela i uporedili ih sa Mona Lisaom. Određeni detalji odgovaraju savršeno. Leonardo je koristio dva modela i dodao kreativne detalja Mona Lisi iz svoje mašte, tvrdi Vinceti.