Korektivna gimnastika

Kada kažete 'korektivna gimnastika' odmah zamislite neku skupinu vrlo starih ljudi koji s velikom mukom podižu ruku. No to nikada nije istina jer korektivna gimnastika jednostavno pruža mogućnost ispravljanja neke deformacije ili posljedica krivog držanja tijela koje uzrokuje bol. Ona je dakle namijenjena starijoj populaciji, ali i mladim osobama s nekim poteškoćama.

Mi smo u centru Kinezis zatekli jednu vedru skupinu vježbača u 'najboljim godinama'. Vježbaju od 8 ujutro, puni elana i zadovoljstva. Kineziologinja Jelena Capak ovaj je trening zamislila kao niz zanimljivih vježbi na loptama za pilates, no treninzi se mijenjaju kako se tijelo ne bi naviknulo na određeno kretanje i na taj način 'ulijenilo'. Zato se ovdje vježba u teretani, povremeno kružni trening, ali se izlazi i u prirodu. Eto, tako ja zamišljam idealnu rekreaciju i sada sam je i pronašla.Ne morate vježbati u 8 ujutro, ima i drugih termina. Razumjet ćemo vas i ja i Jelena, no ovoj skupini jutro je idealno jer tako, kako sami naglašavaju, na najzdraviji način započinju dan. Kava, naravno, dolazi poslije treninga.

I još je nešto važno, što ćete u ovom centru sigurno imati. Pozornost trenerice. Jelena djeluje poticajno na svakog vježbača, ispravlja, prilagođava vježbe, razgovara i brine se da svako pojedinačno dobije točno onakve vježbe i intenzitet koji mu je primjeren. A to je za svaku rekreaciju, ne samo korektivnu gimnastiku, vrlo važno.